GWS Auctions

Aukcija glazbenih memorabilija: Gitara na kojoj je svirao Jimi Hendrix nadmašila svoju početnu cijenu

Hina

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Na dražbi su prodani i zlatni prsten kralja rocka te crna jakna kralja popa.Ljevoruki gitarist Jimi Hendrix oduvijek je svojim načinom sviranja gitare, ali i svojim osebujnim načinom života privlačio pažnju svojih fanova i šire javnosti.


Ovih dana u centru zbivanja štovatelja glazbenih memorabilija našla se njegova »ljubimica«. Naime, gitara na kojoj je ranih šezdesetih svirao legendarni Jimmy prodana je na dražbi za 216 tisuća dolara, što je četiri puta više od početne cijene, piše Rolling Stone.


Aukcijska kuća ‘GWS Auctions’ piše da je Hendrix na ovoj japanskoj električnoj gitari počeo svirati po izlasku iz vojske 1962. godine.
Nakon što je napustio Fort Campbell, Jimmy se nakratko preselio u Clarksville u Tennesseeju. Ondje je svirao s Wilsonom Pickettom, Slimom Harpoom, Samom Cookeom, Ikeom i Tinom Turner i Jackiejem Wilsonom prije nego što se početkom 1964. preselio u njujorški Harlem, objavila je aukcijska kuća.


Gitara je bila u Jimmyjevu vlasništvu dok je kratko nastupao s grupom Isley Brothers i svojom rock grupom Jimmy James and the Blue Flames. No, kad je Hendrix iz SAD-a otputovao u Ujedinjeno Kraljevstvo, gitaru je ostavio u New Yorku u stanu svojega prijatelja Mikea Quashieja, koji je neposredno prije smrti zabilježio podatke o instrumentu.


Izvješćeno je da je vrijednost gitare procijenjena je na 50 tisuća dolara, no nakon aukcijskog nadmetanja dosegnula je cijenu od 216 tisuća dolara. Na dražbi je za 22 i pol tisuće dolara prodan i četrnaestokaratni zlatni prsten »kralja rocka« Elvisa Presleya, par ljubičastih čizama pjevača Princea za 13 tisuća i jedna crna jakna Michaela Jacksona za 20 tisuća dolara.