Moonage Daydream

Pogledajte prvi trailer dokumentarca o Davidu Bowieu premijerno prikazanog na filmskom festivalu u Cannesu

T.I.

U njegovom stvaranju, Morgen je imao podršku zaklade koja se bavi njegovim nasljeđem, što znači da je imao pristup i dosad neobjavljenim snimkama i izjavama Davida Bowiea iz njegovih osobnih arhivaMnogi filmski kritičari, a i publika, se slažu da je „Kurt Cobain: Montage of Heck“ ultimativni dokumentarac o životu i smrti nesretnog prvaka grungea, sa svojim ekskluzivnim sugovornicima, pričama i neviđenim materijalima, kao i dubinom prikaza rock zvijezde kao ljudskog bića.


Iza njega je autorski stajao po godištu Cobainova generacija, američki filmaš Brett Morgen koji ima dugu povijest uspješnih filmskih dokumentarnih projekata. Još je 2000. godine zaradio nominaciju za Oscara za film „On The Ropes“ o mladim boksačima u potrazi za uspjehom.


Prije deset godina Morgen je napravio još jedan zapaženi rock dokumentarac, „Crossfire Hurricane“ o prvih 20 godina postojanja Rolling Stonesa i to na prilično neortodoksan način kroz seriju razgovora s glavnim protagonistima, ali tako da se oni ne vide već gledamo arhivske snimke koje prate vrijeme i događaje iz priča sugovornika.
Brett Morgen opet se okrenuo rock dokumentarcu koji bi mogao biti prava poslastica. Naime, dohvatio se pokojnog velikana, najvažnijeg kameleona rock glazbe Davida Bowiea u filmu kojeg publika još nije vidjela, ali jest kritika na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. I redom je pokupio hvalospjeve, na Rotten Tomatoes drži 93 posto pozitivnih ocjena uz zaključak da je to film koji bi i sam Bowie da je živ s ponosom  potpisao.


U njegovom stvaranju, Morgen je imao podršku zaklade koja se bavi njegovim nasljeđem, što znači da je imao pristup i dosad neobjavljenim snimkama i izjavama Davida Bowiea iz njegovih osobnih arhiva.


Iako je film – nazvan „Moonage Daydream“ – o njegovom životu, filozofiji, glazbi, osobnim izborima od 2 sata i 15 minuta tu, tek je sad objavljen prvi službeni trailer koji otkriva dio magično enigmatskog života jednog od najvećih figura rock and rolla i nameće se kao nešto što mora pogledati svaki, pa i sporadični poštovatelj Bowieovog lika i djela.


Prije negoli će na proljeće biti prikazan na HBO-u, „Moonage Daydream“ kreće u kino distribuciju već krajem ovog ljeta, 16. rujna i za sve poklonike Bowiea ostaje se za nadati film neće zaobići domaća kina.