Povratak u prošlost

Pipsi imaju novu verziju starog hita”Krumpira!”. Ženske vokale ne pjeva Bruna Esih

T.I.

Foto: Roberto Pavić

Foto: Roberto Pavić

U originalnoj verziji ženski vokal je pjevala također glumica Jelena Miholjević. Jedna druga "glumica" - kratkotrajna zvijezda hrvatske političke desnice Bruna Esih došla je u bend kao prateći vokal malo kasnijeTamo negdje 1992. novoosnovani bend iz Zapruđa uletio je u studio kod producenta Denisa Mujadžića Denykena s namjerom da snime nešto što će biti oda najdražem nogometnom klubu. Kako se sam  Denyken kasnije prisjećao, pjesma je trebala biti obrada „That’s the way I like it“ od KC & The Sunshine Banda po ideji Dubravka Ivaniša Rippera no originalnom gitaristu Pipsa Alenu Kraljiću nikako nije sjela ta ideja pa je Ripperu uvalio kasetu s navijačkom himnom Liverpoola „You’ll Never Walk Alone“ koja je poslužila kao osnova “Dinamo ja volim”, prvom i jednom od najvećih hitova benda koji je kasnije doživio mnogo glazbenih metamorfoza.


S druge strane tog prvog singla bila je žanrovski potpuno drugačija „Krumpira!“ s ritmom i atmosferom direktno maznutim iz „Justify My Love“, hita koji je za Madonnu napisao Lenny Kravitz. “Krumpira!” je zapravo bila prva pjesma koju su Pipsi napravili.


Po Bowievom poučku „proučavam samo umjetnost iz koje mogu nešto ukrasti“ Pipsi su kasnije napravili karijeru oslanjajući se na otvorenu fascinaciju drugim bendovima, Od Poguesa, preko Flaming Lipsa do Radioheada, što na neki čudan način ne umanjuje glazbenu inteligenciju i čestu genijalnost Dubravka Ivaniša Rippera.
Uglavnom, u čekanju novog albuma Pipsa, u posljednje doba vrijeme kratimo reizdanjima i drugačijim viđenjima bolje prošlosti. Nakon što je agencija LAA na vinilu izdala njihov drugi album „Dernjava“ na vinilu koji je brzo i rasprodan, sad stiže i nova verzija spomenute „Krumpira!“, sa sonično čišćom verzijom, malo moderniziranom i plesnijom od originala. Pjesma je napravljena kao duet u suradnji s glumicom Ivom Jerković aka Johnnyjem. U originalnoj verziji ženski vokal je pjevala također glumica – Jelena Miholjević. Jedna druga “glumica” – kratkotrajna zvijezda hrvatske političke desnice Bruna Esih došla je u bend kao prateći vokal malo kasnije.


“Prije tridesetak godina šefica Madonna izbacila je skandalozni „Justify My Love“ video. Par godina poslije Pipsi su song obradili u legendarnoj „Krumpira!“, svom prvom diskografskom ukazanju. U slavu  odlaska pandemije i kraja sezone kopanja krumpira pred nama je ofriškana verzija s genijalnom mladom glumicom Ivom Jerković aka Johnnyjem u naslovnoj ulozi” –  izjavio je ovim povodom  Dubravko Ivaniš.


Pjesmu je producirao Ivan Božanić, koji je zadužen i za aranžman, snimanje i miks, a „Krumpira!“ se može čuti na Pips Bandcampu. Poslušajte.