Nova stvar, novi album

Paul Weller još jednom pokazuje svoj kameleonski glazbeni duh

T.I.

Foto: Paul Weller Twitter

Foto: Paul Weller Twitter

Da se opet glazbeno mijenja zorno pokazuje „Cosmic Fringers“, najavni singl i prva stvar na njegovom 16. solo albumu. Ovaj put se okrenuo mračnom plesnom ritmu nakon dugih godina vjernosti klasičnom gitarskom rock i soul zvukuIzuzmemo li Davida Bowiea koji je bio mali glazbeni svemir za sebe, teško je na britanskoj sceni pronaći glazbenika koji je toliko puta nanovo izmislio samog sebe u kameleonskim stilskim zaokretima kao što je to slučaj s Paulom Wellerom. Da ne pričamo o tome da – opet izuzev Bowiea – nitko kao on nije bio uspješan u svakom od svojih glazbenih alter ega. Prvo još kao teenager i frontmen punk/mods revival benda The Jam zbog čega je kasnije zaradio nadimak Modfather i snažno utjecao na brit-pop 90-ih godina, pa onda u 80-ima u The Style Council kad se okreće blue-eyed soulu i popu s francuskim štihom, iz traperica uskače u fina odijela i postaje Cappuccino Kid, da bi se devedesetih kao solo izvođač nakon teških početaka proslavio niskom sjajnih albuma koji naginju klasičnom rocku i britanskom northern soulu.


Zadnjih desetak godina radi manje komercijalnu, ali ne manje vrijednu glazbu – kritika ga slavi, a publika i dalje vjerno prati. Njegov zadnji album „On Sunset“ izdan sredinom prošle godine došao je do broja jedan britanske liste albuma.


U manje od godinu dana Weller je u vrijeme koncertnog zatišja našao vremena snimiti još jedno glazbeno djelo. U vrijeme karantene kad bi mu ideje pale na pamet snimio bi ih u telefon, i kasnije ih u studiju preslušao, doradio, snimio vokale, klavir i gitare. Nakon što je to ponovno bilo moguće, ujedinio se s članovima svog benda, zatvorili su se u Black Barn studio u Surreyu i kompletirali album pod nazivom „Fat Pop (Volume 1)“.Kako navodi Rolling Stone, još kad je posljednji album bio vani, Weller je rekao da radi na novom albumu jer je zbog korona virusa prvi put u 43 godine nezaposlen. Nije očajavao, više se družio sa svojom djecom i radio na novom materijalu.


Da se opet glazbeno mijenja zorno pokazuje „Cosmic Fringers“, najavni singl i prva stvar na njegovom 16. solo albumu. Ovaj put se okrenuo mračnom plesnom ritmu nakon dugih godina vjernosti klasičnom gitarskom rock i soul zvuku.


Između ostalog, ovaj album je i obiteljski posao, jer pjesmu „Shade Of Blue“ supotpisuje i na njoj gostuje njegova kćer Leah koja se i sama pokušava probiti u svijetu glazbe.


„Fat Pop (Volume 1)“ izlazi 14. svibnja.