Povratak slavnog Beatlesa

Paul McCartney „lockdown“ iskoristio da u izolaciji sam snimi novi album

P. N.

Foto: Reuters

Foto: ReutersDo danas je Paul McCartney izdao dva albuma nastala u izolaciji, koje je skladao i snimio sasvim sam. Prvi („McCartney“) se dogodio u vrijeme traumatičnog razlaza s ostatkom Beatlesa 1970., a drugi („McCartney II“) deset godina kasnije kad se razilazio sa svojim drugim bendom Wings. Trilogiju će zaokružiti u prosincu s albumom „McCartney III“, no ovaj put nije u pitanju razlaz s bilo kim već lockdown. Zatvoren u svoju kuću u Sussexu u vrijem prvog vala pandemije slavni je Beatles uz gitaru i klavir snimio demo pjesme, na koje je kasnije nasnimio bas i bubanj dionice.


„Ovo je više stvaranje glazbe za sebe samoga, nego da ta glazba mora polučiti neki uspjeh“, kazao je McCartney. Kaže da su mu se ideje motale po glavi duže vrijeme, započeo bi pa ne bi dovršio. Lockdown mu je dobro došao da bude temeljit, da snimi pjesmu uz instrument na kojem ju je skladao i da onda nadograđuje sloj po sloj. Za snimanje je koristio dosta instrumenata koji su uz njega još od vremena Beatlesa, uključujući tu i legendaru Hofner bas gitaru u obliku violine, Mellotron korišten u Abbey Road studijima za snimanja Beatles albuma, kontrabas korišten na snimanjima ranih stvari Elvisa Presleya i studijska oprema iz ranog stadija postojanja grupe Wings.


McCartney je otkrio da na albumu neće biti ništa mudro i posebno novo, fokusirao se na poznate i univerzalne stvari kao što su sloboda i ljubav.
McCartney je navršio 78 i priča se da bi se uskoro mogao sasvim umiroviti. Odgovara na to da sve što je radio trebalo biti njegovo zadnje. „Kad sam imao 50 pričalo se da više nikad neću na turneju. Stvarno? Neće ići. Pričalo se svašta, da sam zapravo umro kad smo snimili Abbey Road. Tako da je sve ostalo bonus“ – našalio se McCartney na temu tračeva o sebi.


Vitalni bivši Beatles trebao je biti glavni izvođač na Glastonbury festivalu ove godine koji je iz poznatih razloga odgođen. Ne treba sumnjati da će dogodine stajati na glavnoj pozornici najvećeg festivala u Velikoj Britaniji.