Velikani u Rijeci

Pankrti u Palachu potvrdili svoj kultni status

Claudia Bošković

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana KrižanecKraj ovogodišnje klupske koncertne sezone u OKC Palach približava se uz još jedan moćan line-up predvođen ljubljanskim punk prvacima Pankrtima, kojima su sjajan izlazak na stage i već zagrijanu atmosferu osigurali pulski boogie punk rock trio Saša 21 i ljubljanski rock band Bogunov.


Cijelu koncertnu večer bilo je jasno da se nestrpljivo iščekuje izlazak legendarnih Pankrta – jednih od protagonista novog vala čija glazba je i dan danas smatrana jednom od vrjednijih kulturnih artefakata toga plodonosnog razdoblja u glazbi.


Obožavani Slovenci u sklopu kratke Adventske turneje kojom slave 45 godina svoga postojanja i promocije novog koncertnog albuma „Turneja pomirenja/Live in Zagreb 1985“ ponovno su se sastali i počastili riječku publiku u Palachu – ali i prisjetili se posljednjeg puta kada su nastupali u Rijeci.


„Mislim da je u pitanju bio Ri Rock, a baš prije epidemije kao procesa nacifikacije naroda smo bili u Pogonu Kulture i bilo je super, evo tad sam se prvi put upoznao sa Krešom i Kiselim Kišama, a nastupili smo i sa starim Parafima. Bio je super koncert, a i danas već vidim da je super atmosfera – u Rijeci je uvijek dobro“, našalio se i prisjetio Peter „Pero“ Lovšin.


Foto: Ana Križanec


Izlazak Pankrta na stage izazvao je gromoglasne ovacije, a sirovim punk rock zvukom i konzistentnom energijom sastav je dokazao da i nakon više od četiri desetljeća postojanja uspijeva dobiti pulsirajuću reakciju od publike dok svojom provokativnošću i angažiranošću i dalje potvrđuju da nikad neće postati – državni ljubimci.


Foto: Ana Križanec