Neispričana priča

Ozzy Osbourne: Eddie Van Halen me zvao da pjevam u njegovom bendu. Vjerojatno je bio pijan

P. N.

Foto: Reuters

Foto: ReutersGlazbeni svijet pogodila je nedavno vijest o smrti Eddieja Van Halena, jednog od najcjenjenijih gitarista koji je obilježio eru 80-ih godina kad su metal bendovi bili mainstream poput boy bendova danas.


Nakon njegove prerane smrti na vidjelo izlaze neke nikad prije ispričane priče. Ona otkrivena od strane bivšeg pjevača Journeya Stevea Perrya da ga je Eddie zvao da pjeva u Van Halen nije odjeknula jer Journey i nisu neka veličina. Uostalom, ako se nešto mijenjalo u Van Halenu onda su to bili pjevači. David Lee Roth, Sammy Hagar pa Gary Cherone iz Extreme su se izmjenjivali za mikrofonom s tim da je Eddie Van Halen i nudio mikrofon i Patty Smyth (ne „onoj“ Patti Smith), iz banda Scandal, kao i etabliranom Daryllu Hallu iz proslavljenog blu-eyed soul dua Hall&Oates.


Ovih dana je u jednoj radio emisiji, kako piše Consequence of Sound, sličnu priču iz devedesetih po prvi put ispričao ni manje, ni više Ozzy Osbourne. Pionir heavy metala i frontmen Black Sabatha podijelio je prvi put s javnošću kako ga je kasno noću jednom nazvao Van Halen i pitao želi li pjevati u njegovom bendu.
„Mislim da je bio malo pijan. Znate kako to ide, svi smo kroz to prošli, poslije duge noći nazovete nekog i kažete kako imate genijalnu ideju“ – rekao je Ozzy.


Razgovor je vjerojatno održan negdje 90-ih godina kad je Sammy Hagar bio na izlaznim vratima, a Van Halen opet u potrazi za pjevačem. Gary Cherone je na kraju dobio priliku, ali nije dugo potrajalo, jer je kraj 90-ih bilo neuspješno razdoblje za band.


Uz ekskluzivnu priču Ozzy je odao i duboko poštovanje Van Halenovoj gitarskoj virtuoznosti.


„Kad mislite da ste vidjeli sve, i onda od nikud se pojavi netko tko revolucionarizira sviranje gitare, Kad ste gledali Eddijeve ruke, kao da ste gledali pauka koji plete mrežu. I uvijek je izgledalo kao da to radi s nevjerojatnom lakoćom“, prisjetio se Ozzy Osbourne.


I dok je Eddie Van Halen nažalost pod ledinom, Ozzy se ne predaje. Unatoč zdravstvenim problemima koji su mu se zaredali u posljednje vrijeme, žilavi 72-godišnjak se vratio u studio gdje sprema novi album i nada se da će 2022. dovršiti svoju “No More Tours 2” turneju.