Ni Hendrix ni Clapton

Od ovog tjedna dvije najskuplje gitare ikad prodane na aukciji bile su vlasništvo frontmena Nirvane

T.I.

Na aukciji kuće Julien's, Fender Mustang iz 1969. kojeg je Cobain upotrebljavao na sessionima za drugi i treći album benda „Nevermind“ i „In Utero“ te često i na živim nastupima, postigao je cijenu od 4,5 milijuna dolaraGuinessova knjiga rekorda bilježi da je najskuplja gitara ikad prodana na nekoj aukciji ona koju je uživo za potrebe MTV Unplugged programa svirao pokojni frontmen Nirvane Kurt Cobain. Riječ je o za ljevoruke modificiranoj akustičnoj gitari Martin D-18E iz 1959. za koju je novi vlasnik, biznismen iz Australije Peter Freedman, izdvojio čak 6 milijuna dolara prije nešto manje od dvije godine.


Druga najskuplja ikad prodana bio je crni Fender Stratocaster Davida Gilmoura iz Pink Floyda s postignutom cijenom nešto manje od četiri milijuna dolara. Do ovog tjedna. S drugog mjesta izgurao ga je ponovno Kurt Cobain s još jednom kultnom gitarom koju se može vidjeti u spotu prvog i najvećeg hita Nirvane „Smells Like a Teen Spirit“.


Na aukciji kuće Julien’s, Fender Mustang iz 1969. kojeg je Cobain upotrebljavao na sessionima za drugi i treći album benda „Nevermind“ i „In Utero“ te često i na živim nastupima, postigao je cijenu od 4,5 milijuna dolara.
Predmet za koju se natjecalo online i preko telefona višestruko je nadmašilo početnu procjenu da bi gitara moga postići cijenu od oko 600 tisuća dolara. Na kraju je najvišu ponudu dao The Jim Irsay Collection, muzej američke povijesti i pop kulture iz Indianapolisa, a aukcija je pokazala da karizma najprominentnijeg protagonista grungea koji si je oduzeo život 1994. godine samo raste i da je njegovo ima sveto, posebno u redovima novih milijunaša proizašlih iz Internet ere.