Posveta velikanima

Obrada “Damaged Goods” grupe IDLES najavljuje tribute album grupi Gang Of Four

T.I.

Foto: Flickr/UT Connewitz Photo Crew

Foto: Flickr/UT Connewitz Photo Crew

Dvostruki album pod nazivom „The Problem Of Leisure“ izlazi za manje od tjedan dana 4. lipnja. Do sad smo već mogli čuti „Natural’s Not in It“ gitarista Rage Against The Machine Toma Morella i pjevača System Of A Down Serja Tankiana i „Where the Nightingale Sings“ u izvedbi 3D* x Gang of Four feat. Nova TwinsJedan od najvažnijih i najutjecajnijih post-punk doba Gang Of Four konačni su kraj svoje duge karijere doživjeli u veljači prošle godine smrću osnivača i Andyja Gilla, gitarista koji je odredio unikatni zvuk benda. Njegova smrt u 64. godini obavijena je misterijom, čak se nagađalo da je on jedan od prvih žrtava pandemije koronavirusa jer je bend na samom kraju 2019. bio na turneji po Kini. Kad se vratio imao je teškoće s disanjem, dobio upalu pluća bez vidljivog razloga i umro zbog otkazivanja organa uzrokovanih krahom imunološkog sustava.


Dok je još bio živ, sam Gill je radio aktivno na ideji da okupi mlade i manje mlade bendove koji bi dohvatili njihove pjesme i obradili ih na jedno m zajedničkom tribute albumu. Kad je umro, ideja je još više dobila na smislu, projekt je ne sebe preuzela Gillova udovica Catherine Mayer i dovršila posao.


Dvostruki album pod nazivom „The Problem Of Leisure“ izlazi za manje od tjedan dana 4. lipnja. Do sad smo već mogli čuti „Natural’s Not in It“ gitarista Rage Against The Machine Toma Morella i pjevača System Of A Down Serja Tankiana i „Where the Nightingale Sings“ u izvedbi 3D* x Gang of Four feat. Nova Twins.
Osim njih, tu su jaka i zanimljiva imena iz svijeta (uglavnom) alternativne glazbe i to s čak četiri kontinenta. Helmet, Gary Numan, La Roux, The Dandy Warhols, Flea i John Frusciante, Killing Joke, da nabrojimo samo neke iza 20 pjesama koji će izaći na dvostrukoj gramofonskoj „longplejki“ i CD-u.


Jučer je objavljena i posljednja pjesma prije izlaska albuma čiji je dizajn omota izradio slavni slikar Damien Hirst. Riječ je o jednoj od najzanimljivijih pojava na britanskoj sceni posljednjih godina IDLES, koji su dohvatili anti-kapitalističku himnu „Damaged Goods“.


“IDLES ne bi postojali bez Gang Of Four. „Damaged Goods“ i dalje zvuči svježe i uzbudljivo nakon milijuntog slušanja. Oduševljeni smo što je sviramo, da ne pričamo o tome da će sad ostati i zauvijek snimljena. Bila je to čast, veselje i privilegija ” – stoji u izjavu koji su potpisali IDLES.


Poslušajte.