JUST BEYOND THE SHINE

Debitantski nosač zvuka kanadske grupe Peach & Quiet: Zreli glazbeni uradak sretno zaljubljenog para

Marinko Krmpotić

Foto: RENEE LAYBERRY/FACEBOOK

Foto: RENEE LAYBERRY/FACEBOOK

Suradnja Jonnyja Millera i Heather Read, vrlo poznatih i uglednih kanadskih glazbenika, započela je 2019. godine i ubrzo prerasla u ljubav koja je rezultirala osnivanjem benda čiji prvi album donosi bogatstvo pozitivnih i ugodnih emocijaIza imena Peach & Quiet krije se glazbeni i životni par koji čine Jonny Miller i Heather Read. Sreli su se 2019. godine kao već na području Kanade, posebno Britanske Kolumbije, vrlo poznati glazbenici.


Ona kao osnivačica i članica sastava Wayward Sirens i Clancy’s Front Porch, a on kao ugledni glazbenik s poprilično bogatom solističkom i karijerom u raznim sastavima. Glazbena suradnja brzo je prerasla u ljubav pa su ubrzo osnovali grupu čudnog imena – Peach & Quiet – te početkom ove 2021. godine objavili i debitantski album, koji pod nazivom »Just Beyond the Shine« nudi, najjednostavnije rečeno, priču o njihovoj sretnoj ljubavi.


No uz to bogatstvo pozitivnih i ugodnih emocija, na stvaranje ovog nježna i uhu ugodna albuma velike zasluge ima njihovo dosadašnje glazbeno iskustvo vezano za bogatu folk tradiciju Kanade, ali isto tako i činjenica da oboje žive na otoku Penderu, idiličnom, svega 34 četvorna kilometra velikom otočiću nedaleko od Vancouvera, mjestu mira, odmora i tišine, što se itekako osjeća u blagosti devet pjesama njihova debitantskog albuma.


Idealno za opuštanje
Krajnje odmjerena glazbena podloga u kojoj se spajaju folk, americana i country s divnim harmonijama glasova Millera te posebno dojmljivog alta Heather Read, prožimaju svih tridesetak minuta glazbe ovog albuma idealnog za opuštanje.


Uvodna »Empty to Fill« s The Byrds gitarističkom podlogom i snenim Millerovim vokalom te tekstom o spremnosti nekog tko je donedavno bio nesretan da ga se ispuni i preplavi ljepotom, sjajan je uvod u album prepun pozitivnih emocija. Najbolje to možda potvrđuju pjesme »For My Love« i »Lucky in Love«, u kojima namjerno pjevaju dvoglasno kako bi i na taj način izrazili sreću što su se našli i učinili si život smislenim.


Slide gitare i jednostavna baladičnost davnih šezdesetih vladaju i u »There’s a Very Good Chance« te u »Will You«, u kojoj se postavljaju pitanja o tome hoće li ljubav biti tako jaka i kad prođe niz godina, a ta je zapitanost, ili je bolje reći spoznaja o tome da u svakoj ljubavi i vezi ima i teških trenutaka, uočljiva i u odličnoj »Shoreline After a Storm«, kojom se kroz kombinaciju latina, bluesa, country i jazz dodira govori o uništenoj obali nakon oluje pri čemu je simboličnost vezana za ljubavne nedaće u vezi itekako uočljiva.


peach

Foto: Facebook


Folk tradicija


Na folk tradiciju i u stihovima i u glazbi jako su oslonjene »Flowers Grow«, u kojoj Heather Read kroz pjesmu o vječnoj i sveprisutnoj ljubavi pokazuje snagu svog glasa, te »Seven Daffodils« sa »starinskom« pričom o ljubavi siromašnog mladića koji voljenoj ne može dati ništa doli sedam zlatnih cvjetova sunovrata.


Svima spomenutima treba dodati i možda ponajbolji trenutak albuma, himnu i ljubavnu pjesmu Californiji u pjesmi »California Way« odsviranoj i otpjevanoj u najboljoj maniri Nashville zvuka. Taj dodir, uočljiv i u nizu drugih pjesama, nije ništa čudno jer je producent albuma, kao i jedan od glazbenika koji su ga stvorili, Steve Dawson iz nešvilskih Henhouse Studija.


Sudbonosna svirka


Toplina, iskrenost, nježnost, spontanost i niz drugih pozitivnih osjećaja izviru iz stihova i glazbe ovih dvoje sretno zaljubljenih ljudi koji na albumu, ustvari, pjevaju jedno drugomu pa nije no poželjeti im da im ljubav traje što dulje i da budu sretni te nam podare još ovako lijepih trenutaka kakve su zabilježili na svom debitantskom albumu koji kvalitetom – što je i logično s obzirom na njihovo dosadašnje iskustvo – nimalo ne djeluje početnički.


Naprotiv, riječ je o zrelom glazbenom uratku dvoje zrelih i sretno zaljubljenih ljudi. Svjedoče o tome i riječi Heather Read, koja je na novinarsko pitanje o tome kako su se upoznali rekla:– Zajednički prijatelj pozvao nas je na početku 2019. godine na svirku. Nakon što smo zajedno otpjevali prve dvije pjesme, shvatili smo da smo glazbeno povezani. Dva sata kasnije i meni i njemu bilo je jasno da želimo biti prijatelji. Do sljedećeg vikenda već smo oboje znali da želimo život provesti zajedno. I zasad nam ide jako dobro.


Umjetnici neobičnih biografija

Autor iznimno dobre naslovnice albuma je poznati kanadski dizajner Wrycraft, a zanimljivo ime grupe, navodno, dolazi od toga što je Jonny Miller tiha i nenamtljiva osoba, a Heather Read bi po tome bila – breskvica! Tu nije kraj zanimljivostima jer se Heather, uz karijeru glazbenice, bavi i knjigama. Točnije, ima književnu agenciju koja omogućava prodaju knjiga i gostovanje književnika diljem Kanade. Zanimljivo je svakako i to da oboje dolaze iz glazbenih obitelji. Jonnyjeva je majka bila radiotehničarka, otac DJ, a Heatherina je obitelj imala obiteljski bend koji je svirao po salama Ontarija.