Gitarist Doorsa

Nakon Manzareka i Densmora i Robby Krieger napisao biografiju o životu s Jimom Morrisonom i Doorsima

T.I.

Krieger na više od tristo stranica (i tu se držao standarda koji su postavili Manzarek i Densmore prije njega), obećava „nikad dosad ispričane priče iz najvažnijih godina Doorsa“ kao i nove perspektive gledanja na njihove najvažnije trenutkeJim Morrison je bio premlad, a vjerojatno uz svu autodestrukciju nije baš htio skončati već u 27. godini života, pa nikad nije stigao napisati biografiju jednog od najvećih rock bendova u povijesti. No zato su o svom životu u Doorsima i pričama iz prve ruke o Morrisonu to učinili prvo bubnjar Jonh Densmore 1990. godine, naslovivši knjigu „Riders On The Storm“ s podnaslovom „Moj život s Jimom Morrisonom“ i zapisavši u nju sve male i velike mračne tajne njihovih odnosa, bez kompromisa, romansiranja i uljepšavanja, da bi slično napravio i Morrisonov kolega s faksa osam godina kasnije, danas pokojni klavijaturist Doorsa Ray Manzarek.


Njegova knjiga zvala se po jednoj drugoj pjesmi „Light My Fire“, ali je zato naslov bio gotovo isti samo s promijenjenim subjektom: „Moj život s The Doors“. Obje knjige su hvaljene kao opsežni iskreni testament o slavnoj, prerano ugasloj rock zvijezdi, bendu i vremenu kad su hodali zemljom i obje su prevedene na hrvatski.


Sad je objavljeno da će i treći član benda napraviti isto ili slično. Najmlađi član Doorsa, danas 75-godišnji gitarist Robby Krieger napisao je svoje memoare, dakako primarno vezane uz vrijeme provedeno s Doorsima. S obzirom da mu je kolega Manzarek već uzeo naslov „Light My Fire“, iz te pjesme za naslov svoje knjige je uzeo stih „Set The Niht On Fire“ i dodao podnaslov „Living, Dying, And Playing Guitar With The Doors“.
U objavi knjige koja bi se na policama trgovina trebala naći 12. listopada, stoji da će Kriegerovi zapisi baciti novo svjetlo na sad već mitski lik i djelo Jima Morrisona i društva.


Krieger na više od tristo stranica (i tu se držao standarda koji su postavili Manzarek i Densmore prije njega), obećava „nikad dosad ispričane priče iz najvažnijih godina Doorsa“ kao i nove perspektive gledanja na njihove najvažnije trenutke.


„Krieger kroz seriju vinjeta vraća čitatelje tamo gdje se sve dogodilo: zalagaonicu u kojoj je kupio prvu gitaru; zatvorsku ćelija u koju je bačen nakon tinejdžerske epizode s drogom; dnevni boravak njegovih roditelja gdje su se održale njegove prve seanse pisanja pjesama s Jimom Morrisonom; prazne lokale i dvorišne zabave na kojima su The Doors odsvirali svoje prve nemušte svirke; studije u kojima su snimane njihove legendarne pjesme; i mnoga mjesta na kojima su koncerti pretvorili u neobuzdane nerede ” – stoji u najavi knjige izdavača Little Brown And Company.