Nižu se otkazi

Nakon Green Day, ruske nastupe otkazali i Nick Cave, Iggy Pop, Franz Ferdinand, Youngblud…

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Naše misli i ljubav idu hrabrom narodu Ukrajine, njihovom herojskom vođi i svima onima koji pate od ovog besmislenog rata. Ukrajino, stojimo uz tebe i uz sve one u Rusiji koji se protive ovom brutalnom činu - objavio je Nick CaveNakon što su kao najzvučnije ime dosad, Green Day, otkazali svoj veliki moskovski koncert zakazan za 29. svibnja na stadionu Spartaka, stižu nova imena koja u znak protesta zaobilaze rusku prijestolnicu i ostale gradove.


Nick Cave, koji u Rusiji, baš kao i na Balkanu, ima vjernu i široku publiku poslao je jasnu antiratnu poruku i u to ime otkazao nastupe svojih Bad Seeds predviđene ovog ljeta u Moskvi i Kijevu. To što su otkazali i nastup u Ukrajini, ne znači da Cave nije decidirano zauzeo stranu. U objavi na Twitteru poručio je:  “Naše misli i ljubav idu hrabrom narodu Ukrajine, njihovom herojskom vođi i svima onima koji pate od ovog besmislenog rata. Ukrajino, stojimo uz tebe i uz sve one u Rusiji koji se protive ovom brutalnom činu. I molimo se da se ovo ludilo što prije završi.” Uz odobravanje, ispod objave bilo je i poruka u kojima se veliki rock autor optužuje za licemjerje jer ima opozitni stav prema nastupima u Izraelu koji „desetljećima okupira i bombardira palestinski teritorij“.

Osim njega, sad je već niz glazbenika krenulo istim stopama. Tako su nastupe u Rusiji otkazali Louis Tomlinson, Youngblud, Bring Me The Horizon, pa i legendarni Iggy Pop. Njegov tim je objavio je poruku da su „njihove misli s Ukrajincima i svim hrabrim ljudima koji se opiru nasilju i traže mirno rješenje“.


I skorašnji zagrebački gosti, škotska post-punk atrakcija Franz Ferdinand, otkazala je svoje najavljene ljetne nastupe u Moskvi i Sankt Petersburgu, ali su to popratili s nešto slojevitijom retorikom naspram Rusije.


Mi volimo Rusiju. Ova velika zemlja inspirirala je naš bend kroz svoju umjetnost i kniževnost i otkad smo prije 17 godina tamo prvi put nastupili, izgradili smo bogat i dubok odnos s našim ruskim obožavateljima. Od četvrtka ujutro, komunicirali smo s mnogim našim ruskim prijateljima preko društvenih medija i naišli smo na jednoglasno protivljenje ovom nasilju i solidarnost s našim ukrajinskim prijateljima. Znamo da ste svjesni ludila političkog vodstva svoje zemlje. Znamo da ne želite rat. Mi ne želimo rat“ – objavili su članovi Franz Ferdinanda.