U 72. godini

Nakon duge borbe s multiplom sklerozom umro suosnivač grupe Status Quo Alan Lancaster

T.I.

Alan Lancaster svirao je bas i pisao pjesme na 16 studijskih albuma Status Quo, od „Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo“ iz 1968. do „Back to Back“ iz 1983. godineJedan od osnivača britanskih rock legendi Status Quo basist Alan Lancaster preminuo je danas u 72. godini nakon duge borbe  s multiplom sklerozom.


Lancaster je zajedno s Francisom Rossijem osnovao bend davne 1962. godine kao školski klinci pod imenom The Spectres, da bi ulaskom gitarista Ricka Parfitta u bend pet godina kasnije promijenili ime u Status Quo s kojim će postati poznati širom svijeta.


Lancaster je ostao u Status Quo do 1985. godine i doživio najveće uspjehe benda s pjesmama kao što su „Rockin’ All Over The World“ i „Whatever You Want“. I sam je potpisao puno Status Quo stvari od kojih su neke i skinute kao singlovi i popele se visoko na top ljestvicama poput „Ol’ Rag Blues“.
Alan Lancaster svirao je bas i pisao pjesme na 16 studijskih albuma Status Quo od „Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo“ iz 1968. do „Back to Back“ iz 1983. godine.


Lancaster je nastupio s bendom i na slavnom Live Aid koncertu, no pokazate će se da mu je to bio zadnji nastup s benom u narednih 30 godina. Već prije odselio se u Australiju, a i razlike između njega i Rossija pop pitanju pravca u kojem Status Quo trebaju ići su postajale sve veće, pa je zapravo izbačen iz benda. Stvari su otišle toliko daleko da je Lancaster preko suda tražio zabranu korištenja imena Status Quo, no sukob se završio izvansudskom nagodbom.


S vremenom, ratne su sjekire zakopane, pa je Lancaster nastupao sa Status Quo na reunion koncertima 2013. godine i nešto kasnije, no bolest ga je već tada toliko mučila da daljnji nastupi nisu dolazili u obzir. Status Quo sviraju i dalje, no od 2016. kad je umro gitarist Rick Parfitt, Francis Rossi je jedini preostali originalni član benda.