Emisija Zlatka Turkalja Turkija

MUSIC PUB: Nagrađeni One Possible Option, Nika Turković, Matija Cvek i Pavel

Zlatko Turkalj Turki, Antonia Matković Šerić i Aljoša Šerić, Foto: Press HRT

Zlatko Turkalj Turki, Antonia Matković Šerić i Aljoša Šerić, Foto: Press HRT

Proglašeni prvi dobitnici priznanja radijske emisije Zlatka Turkalja TurkijaNa Drugome programu Hrvatskoga radija započela je tradicionalna dodjela nagrade »Music pub« istoimene emisije urednika i voditelja Zlatka Turkalja Turkija, a čast da ove godine prvi budu nagrađeni dobili su: riječka grupa One Possible Option te zagrebački izvođači – pjevačica Nika Turković, pjevač Matija Cvek i grupa Pavel.


Da podsjetimo, »Music pub« je najstarija hrvatska glazbena nagrada; dodjeljuje se još od 1992. godine, i to u kategorijama: najbolja pjevačica, najbolji pjevač, najbolja grupa, kantautor, najbolji album, najbolji videospot, pjesma godine i hit godine. Posebne nagrade Moj prvi Music pub dodjeljuju se mladim glazbenicima, odnosno najboljoj mladoj pjevačici, najboljem mladom pjevaču i najboljoj mladoj grupi.


Sjajni albumi i pjesme


Ove su godine prvi proglašeni dobitnici nagrade Music pub za najbolja glazbena ostvarenja u 2020. godini u kategorijama grupa godine, pjesma godine i pjevač godine, te Moj prvi Music pub za mladu pjevačicu i novu grupu godine.
Riječka alternativna rock grupa One Possible Option prošle je godine objavila zapaženi i hvaljeni album »No King«, a za prvi singl s tog albuma »All We Do Today« sami članovi benda izradili su odličan animirani videospot. Bend ove godine obilježava deset godina postojanja tijekom kojih su imali uspone i padove te kreativne stanke. Prošla im je godina donijela jači proboj na sceni i ekskluzivan diskografski ugovor s Croatia Recordsom.


– Koliko god su sve druge stvari prošle godine bile za zaboraviti, nama će ona svejedno na jedan lijep način ostati u sjećanju, barem što se benda tiče, rekao je pjevač Deni Kasapović.


Grupa Pavel je u prvom tromjesečju 2020. godine bila na vrhu top liste Drugog programa Hrvatskoga radija s pjesmom »Ne daj na nas«, u kojoj je ostvarila suradnju sa splitskim pjevačem Tedijem Spalatom.


U lipnju su na vrh liste došli zahvaljujući pjesmi »Bijela jedra«, a zapažen je bio i zadnji singl »Dobri se zaborave«. Usto, ništa manje važno, sredinom prosinca objavili su sjajan album »Ennui«.


– Nakon svega ovoga i ove jako, jako loše godine, svaka ovakva nagrada puno znači, pogotovo kad se tiče tvoje emisije, rekao je Aljoša Šerić.


Inspirativne suradnje


Ovo je Pavelu ujedno prva nagrada za grupu godine koju su ikada osvojili.


– Nas dosta zaobilaze nagrade, priznao je Aljoša Turkiju, dok je pjevačica Antonia Matković Šerić dodala:
– Jako cijenimo tvoj rad i sve ono što radiš za hrvatsku glazbu.


Osim rada za svoju matičnu grupu, Pavel, Aljoša Šerić napisao je nekoliko pjesama za debitantski album pobjednika treće sezone natjecanja The Voice Hrvatska Vinka Ćemeraša i njegove grupe Talvi Tuuli. Također je napisao i odličnu pjesmu »Ima te« za našu glazbenu divu Terezu Kesoviju. Šerić je priznao da je oduševljen time kako ju je publika prihvatila, s obzirom na to da je riječ o teškoj pjesmi, a ne o klasičnom šlageru.


Pritom je istaknuo Terezin entuzijazam i žar u pristupu radu na pjesmi kao primjer mladim izvođačima. Prošlu je godinu obilježila je i Aljošina odluka da odustane od bavljenja pravom i u potpunosti se posveti glazbi.


– Srećom, nisam u poziciji kao neki kolege muzičari koji samo sviraju. Autor sam, pa onda tantijemi stižu, pjesme se srećom vrte na radiju, tako da se ne mislim vraćati u pravo, rekao je.


Dvije nagrade


Supruga Antonia velika mu je podrška u toj tranziciji.


– Vidjela sam da kao autor vene, da mu to ne pričinja pravo zadovoljstvo. Kada nekog voliš, želiš mu sve najbolje, tako da sam se ja prihvatila posla, ja donosim kruh u kuću, našalila se Antonija, koja radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu, i dodala da svatko treba slijediti svoje snove.


Pjesmom godine proglašena je »Nasloni se« Matije Cveka i Matije Dedića. Usto, Matija Cvek osvojio je i nagradu za najboljeg pjevača koja nosi naziv »Oliver Dragojević«.


– Ne znam je li zasluženo ili ne, ali hvala ti za sve. I dalje ću se truditi da sve bude još bolje, rekao je Cvek Zlatku Turkalju.
Matija Cvek je zasluženo bio čest gost emisije »Music pub«.


Njegova pjesma »Nasloni se« dospjela je na 1. mjesto top ljestvice, ljeto je obilježila pjesma »Plaža« s duhovitim videospotom, a potom je krajem godine objavio singl »Blizu«. Rasprodao je dva koncerta u zagrebačkom klubu Sax!, no oni su zbog postroženih epidemioloških mjera morali biti otkazani.


– Sada, kada gledaš što se sve događalo, samo želiš da se sve vrati kako je bilo prije. To je nevjerojatno. Prije, kada je ustvari bilo dobro, samo si htio da bude još bolje. Mislim da sada možemo cijeniti male stvari, rekao je Cvek, koji u ožujku planira objaviti album.


Nastavak u ponedjeljak


Matija Cvek je prije sedam godina dobio nagradu Moj prvi Music pub za najboljeg mladog pjevača, a njegova privatna i kreativna partnerica Nika Turković sada je osvojila priznanje Moj prvi Music pub za svoj rad u 2020. godini, u kojoj je objavila singlove »Boje«, »Gledaj me« i »Raj«, koje su popratili vrlo zapaženi videospotovi.


– Ta nagrada mi s njegovim imenom stoji doma. Morat ćemo napraviti policu, već vidim. Policu za Turkija. Ovo je sad već kolekcija i stvarno tu na nagradi piše »Moj prvi Music pub, pjevačica Nika Turković«. To znači nešto. Prošla je godina bila jako izazovna i neobična te me ovakve stvari motiviraju da i dalje radim to što radim, rekla je Nika.


Nakon proglašenja prvih dobitnika Matija Cvek i grupa Pavel ekskluzivno su za slušatelje Drugog programa u znak sjećanja na neprežaljenog Olivera Dragojevića izveli pjesmu »Romanca«. Tko je zaslužio glazbenu nagradu Music pub u kategorijama hit godine, album godine, najbolja pjevačica, najbolji/a kantautor/ica i najbolji videospot, doznat ćemo u sljedećoj emisiji.


»Music pub Zlatka Turkalja« emitira se ponedjeljkom s početkom u 14 sati na Drugome programu Hrvatskoga radija.