Peti album

Manntra “Monster Mind Consuming”: Oda slavenskoj baštini

Marinko Krmpotić

Manntra

Manntra

Vrsta glazbe koju stvara ova grupa ima u svijetu lijep broj poklonika, a mahom ih čine oni slušatelji čiji je krug interesa vezan za književnost i filmoveVrsta glazbe koju stvara istarski, umaški, rock sastav Manntra ima u svijetu lijep broj poklonika, a mahom ih čine oni slušatelji čiji je krug interesa redovno vezan za književnost i filmove okrenute povijesnim i fantasy temama, konkretnije romanima ili filmskim i TV-serijalima kao što su, primjerice, »Igra prijestolja« ili »Gospodar prstenova«.


U pravilu je glazba koja odgovara tim temama s jedne strane (povijest, mistika) vezana za obradu folk motiva, a s druge strane (emocije, strasti, akcija, ratovi) obrascima hard rock i heavy metal nasljeđa.


Spoj izvora


Spoj takvih izvora osigurava prilično kompleksnu glazbu u kojoj se susreću nježnost i mistika s agresivnošću i silinom, ponekad čak i elementima horora.
Rodonačelnici tog žanra, premda nisu bili isključivo vezani za njega, jesu, primjerice grupe kao što su Led Zeppelin, Black Sabbath ili Uriah Heep, a nakon što su stekli slavu sedamdesetih godina prošloga stoljeća, mnogi su decenijama kasnije kretali njihovim stopama, a među te sljedbenike treba uvrstiti i našu Manntru, koja je svojim radom stekla puno poklonika i van Hrvatske, pa je i njihov novi album nazvan »Monster Mind Consuming« namijenjen inozemnom tržištu, odnosno otpjevan (osim završne teme »Lipa«) u cijelosti na engleskom jeziku.»Monster Mind Consuming« je njihov peti studijski rad, a drugi nakon pred dvije godine objavljenog »Oyka!«, usmjerenog ka sveopćem tržištu. Predstavljajući ga prije izlaska Marko Matijević Sekul, vođa grupe (pjevač, gitarist i klavijaturist) rekao je: »Cijeli je album izlet kroz mračne dijelove slavenske baštine.


Kao kad se netko prošeta kroz povijest Hrvatske i njezina srednjeg vijeka, »Monster Mind Consuming« je izlet u svačiji um. To je priča o sukobu između vlastite autodestrukcije i kreacije. Ovo je album teškog zvuka i pitkih melodija«, konstatirao je Matijević Sekul.


Daleka prošlost


Svoju novu priču o dalekoj prošlosti Manntra počinje uvodnom instrumentalnom temom »Invocation«, koja djeluje dramatično i filmski, a dobri back vokali odmah upućuju na korištenje folk nasljeđem što se u još većoj mjeri potvrđuje u narednoj pjesmi »Heathens«, koja kroz prikaz života nekadašnjih slavenskih pogana i štovatelja većeg broja božanstava ponajviše govori o ratu i nasilju kao obliku života (»War is a Sacred Art« viče Matijević Sekul) da bi se potom u »Ori Ori« odličnom kombinacijom folk elemenata i heavy metal/hard rock rifova i solaža progovorili o slavenskim bogovima i božicama, a u zanimljivoj »Slave« uspješno kombinirali blaži pop izraz s rock žestinom. »Voices of the Sea« i »Barren King« tematski su vezane za ratnike koji život provode na moru te ukrašene keltskim folk motivima, a MMC – što je kratica za naslovnu temu albuma, dakle »Monster Mind Consumnig« – te »I Want to Eat You« uočljivo su okrenute temama horora i kanibalizma pri čemu se u prvoj koriste i synthom, a druga spomenuta sa žestokim industrial rock maničnim rock rifovima i ritmom našla bi mjesto i na albumima Marylin Mansona.Dojmljiva je hororu također okrenuta i »In Your Eyes«, kao i znatno na trenutke nježnija »Let’s Invite the Storm«, u kojoj je utjecaj keltskog folka jači od slavenskog, što se pak nikako ne može reći za završnu »Lipa«, koja je jedina otpjevana i na hrvatskom i nešto je manje u njoj žestokih metal rock dodira.


Sve u svemu ljubitelji ove vrste čvrstog rocka u novom albumu Manntre nedvojbeno će uživati, a svima ostalima može biti drago što i u ovom glazbenom izrazu imamo sastav čiji se rad može mjeriti sa sličnim uradcima svjetske rock scene.