LU’S JUKEBOX!

Lucinda Williams svirkama zahvaljuje svojim uzorima: Studijski radijski koncerti kao spas za rock svijet

Marinko Krmpotić

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Niz zanimljivih radijskih koncerata održavao se u studijima pojedinih radija koji uz nadoknadu od 30 dolara omogućavaju slušateljima streaming praćenje tih koncerata uživo, a u cijenu je uključen i CD sa snimkama tog koncertaNa originalan način odlučila je čuvena američka alt country americana pjevačica Lucinda Williams boriti se protiv korone.


Naime, u nedostatku mogućnosti održavanja pravih koncerata, ona je krajem prošle godine pokrenula niz zaista zanimljivih radijskih koncerata koje održava u studijima pojedinih radija koji pak uz nadoknadu od 30 dolara omogućavaju slušateljima streaming praćenje tih koncerata uživo, a u cijenu je uključen i CD sa snimkama tog koncerta!


Originalnu ideju Williamsova je nadopunila i sadržajem tih koncerata i to tako da je pod nazivom »Lu’s Jukebox!« osmislila šest »epizoda«, odnosno šest koncerata kojima na poseban način zahvaljuje svojim velikim uzorima. Tako su u prosincu za streaming, odnosno slušanje preko radijskih internetskih valova, odsvirana tri koncerta – Runnin’ Down a Dream: A Tribute to Tom Petty, Bob’s Back Pages: A Night of Bob Dylan Songs, te Southern Soul – From Memphis to Muscle Shoals & More.


Pohvalne kritike
Dakle, riječ je o obradama pjesama Boba Dylana, Toma Pettyja te raznih autora s američkog juga. Na svakom od koncerata prati je uhodana ekipa glazbenika iz Nashvillea, a kvalitetu svakako jamče i imena producenata, među kojima je i osvajač Grammyja Ray Kennedy te svjetski znani americana rocker Jason Isbell. Uz CD koji je dio paketa, moći će se nabaviti i ograničena količina LP-ja, a sve skupa prati i videomaterijal pa će se ove studijske koncertne »epizode« moći nabaviti i u tom obliku.– Uvijek sam s pratećim bendom željela napraviti baš jednu ovakvu seriju koncerata s obradama pjesama meni dragih autora. Nažalost, zbog mojih koncertnih turneja za to do sada nije bilo vremena, rekla je Lucinda Williams, dodavši kao je za realizaciju birala one radijske postaje i streaming servise koji su joj pomagali u karijeri i koji i inače imaju razumijevanja za nepoznate autore i glazbu koja nije mainstream.


lucinda_williams

Foto: Facebook


Sjajne obrade


Njena je ideja privukla veliku pažnju, a realizacija zamišljenog također je doživjela iznimno pohvalne kritike. Tako je, primjerice, obrađujući na koncertu i CD-u »Bob’s Back Pages: A Night of Bob Dylan Songs« Dylanovih 11 pjesama, »obukla« Dylana u blues rock, southern rock i americana izraz, podarivši njegovim pjesmama čvrstinu i snagu kakve u originalu nemaju.


Odnosi se to posebno na dvije sjajne obrade s albuma »Highway 61 Revisited« (1965.), pjesme »It Takes a Lot to Laugh, It Takes a Train to Cry« i »Queen Jane Approximately«, kao i za pjesme »Meet Me in the Mornig« i »Idiot Wind« s albuma »Blood on the Tracks« (1975.), ali i za izvrsne žestoke »Everything is Broken (MTV Unpluged, 1994.), »Political World (»Oh, Mercy«, 1989.) i »Man of Peace (»Infidels«, 1983.).


 


Omoti albuma posvete autorima

Omoti ovih albuma također su posveta autorima čije pjesme izvodi. Tako je naslovnica »epizode« o Bobu Dylanu čisto oponašanja naslovnice Dylanova trećeg studijskog albuma »The Times They Are a-Changing« objavljenog 1964. godine, a 13 pjesama posvećenih Tomu Pettyju uokvireno je naslovnicom koja je, osim što je na njoj Williamsova, a ne Petty, potpuno jednaka Pettyjevom albumu »Full Moon Fever«.Tematika Juga


Suprotno tome, u Dylanovim sjajnim baladama s albuma »Time Out Of Mind« (1997.), pjesmama »Not Dark Yet«, »Tryin’ to Get to Heaven« i »Make You Feel My Love« okrenula se vrlo uspješno americana baladičnosti u kojoj ima country i soul utjecaja pa njene verzije ovih pjesama djeluju melodioznije i pitkije no Dylanovi opori i ponekad premračni originali.Još je bolja, a svakako emocionalnija, Williamsova pri obradi pjesama svog zemljaka Pettyja (on je s Floride, ona iz Louisiane) kojeg je iznimno cijenila pa je »Runnin’ Down a Dream: A Tribute to Tom Petty« sjajna kolekcija od 13 pjesama koje na jedan način predstavljaju »dijalog« između dvoje južnjačkih rock velikana.


Predstavljajući sebe i njega nanizala je čak pet pjesama s tematikom američkog Juga (»Southern Accents«, »Rebels«, »Gainesville,« »Louisiana Rain« i »Down South«) pri čemu zaista briljira u svakoj, ali je isto tako dojmljiva i uvjerljiva u nekoliko pjesama koje govore o krizama koje je proživljavao ne znajući se nositi sa slavom Petty (»Runnin’ Down a Dream«, »I Won’t Back Down« i sjajna »Room at the Top«), a za mnoge će vrhunac biti završna, potpuno nova pjesma Lucinde Williams, tema »Stolen Moments« koju je posvetila Pettyjeoj supruzi Dani i sjećanju na Pettyja.


Moćno i raskošno


Napokon, treći koncert/CD/LP u ovoj seriji »Lu’s Jukebox« je sjajni i razigrani »Southern Soul – From Memphis to Muscle Shoals & More« na koji je smjestila 11 pjesama od kojih su neke bile i svjetski hitovi, a u njenoj obradi imaju tu nepnovljivu čaroliju južnjačkog rocka, swamp bluesa, laid back ozračja, blues rock čvrstine i sjajnih gitarističkih solaža.


Svakome tko voli tu vrstu rocka i općenito americana zvuk nemoguće je ne uživati u »razvučenoj« i sporovoznoj, a tako energičnoj obradi protestne pjesme »Games People Play« koju je Joe South proslavio još 1968. godine, odnosno u božanstvenim soul trenucima kakve nude »You’ll Loose a Good Thing« znanu nam iz divnih obrada Barbare Lynn i Arethe Franklin, odnosno raskošne »You Dont Miss Your Water« Otisa Reddinga ili »Take Me to the River« Ala Greena.


Tu je i iznimna i moćna »Ode to Billie Joe« Bobie Gentry iz 1967. godine, ali i svjetski hitovi kao što su bile pjesme »I Can’t Stand the Rain« (Ann Peebles, Eruption, Tina Turner) ili »Rainy Night in Georgia« (Brook Benton) te iznimna završna »Still I Long for Your Kiss«, prekrasna pjesma Lucinde Williams objavljena na njenom veličanstvenom albumu »Car Wheels On a Gravel Road« (1998).


 


ČETIRI NASTUPA

Za streaming, odnosno slušanje preko radijskih internetskih valova, odsvirani su koncerti – Runnin’ Down a Dream: A Tribute to Tom Petty, Bob’s Back Pages: A Night of Bob Dylan Songs, Southern Soul – From Memphis to Muscle Shoals & More te novogodišnji show u sklopu kojeg je predstavila obrade pjesama grupe Rolling StonesRolling Stones


Naravno, u svakoj od ovih pjesama Wiliamsova i prateći bend pretvaraju je u nešto svoje i daju joj novu americana dušu pa su se s nestrpljenjem očekivale nove izvedbe iz Lucindinog jukeboxa, još najavljene obrade hitova šezdesetih, country pjesama i – Rolling Stonesa!


Dakle, nakon prošle godine iznimno dobrog društveno kritičnog albuma »Good Souls Better Angels«, Louisiana girl podarila nam je i još će podariti razloga za uživanje u izvrsnoj glazbi.


Štoviše, ova serija studijskih radijskih koncerata mogla bi svojim konceptom možda predstavljati i spas za cijeli rock svijet. Bar dok korona ne priđe svom kraju.