Riječki kolektiv

Liminal slavi petu godišnjicu uz Traumera, party u Pogonu i besplatnu radionicu

Katarina Bošnjak

Pet godina djelovanja obilježit će u Pogonu Kulture u petak, 3. veljače, uz veliko DJ gostovanje, francuskog DJ-a i producenta TraumeraRiječki i opatijski klubovi, festivali, gradski trgovi, skloništa, brodovi, dvorci, skrivene uvale i plaže, otvoreni amfiteatri, samo su neke od lokacija na kojima je Liminal, kolektiv koji okuplja zaljubljenike u underground elektroničku glazbu, u proteklih pet godina postavio svoju pozornicu.


Pet godina djelovanja obilježit će u Pogonu Kulture u petak, 3. veljače, uz veliko DJ gostovanje, francuskog DJ-a i producenta Traumera.Nije ostao “one hit wonder”
Riječ je o izvođaču kojeg riječka publika rijetko ima prilike vidjeti i čuti u svom gradu pa i u ostatku Hrvatske tijekom zimske sezone kad nema festivalskih događanja, a prvi se put istaknuo hit izdanjima na prestižnim etiketama “Desolat” i “Cocoon”.No, nije ostao “one hit wonder” već se spominje kao najuspješniji svestrani producent i DJ na underground sceni današnjice.


Iako prvenstveno prepoznatljiv po groovy deep i minimal house zvuku, Traumer koristi čak preko 10 aliasa s kojima stoji iza raznih house, techno i breakbeat izdanja, a ljubitelji techno glazbe znaju ga pod imenom Roman Poncet.


Uz njega nastupaju poznata domaća imena, Bronski, Marcel, Marin Biočić i Korak.


Kvaliteta i entuzijazam na sceni


Kako je objasnio Marcel de Privitellio, osnivač kolektiva Liminal, prije pet godina su se u organizaciju događaja upustili spontano, s ciljem spajanja underground elektroničke glazbe i neuobičajenih lokacija.– Često smo (samo)kritični kad je u pitanju lokalna underground scena elektroničke glazbe.


Međutim, promatrajući s odmakom, možemo zaključiti kako, za jedan grad kao što je Rijeka, možemo itekako biti zadovoljni raznovrsnošću, kvalitetom i entuzijazmom kojeg imaju domaći kolektivi, DJ-evi i producenti – zaključio je Marcel.


Dan otvorenog kluba u Portunu


Osim zabavnog programa, Liminal je pripremio i informativno-edukativni događaj “Dan otvorenog kluba” koji će se održati u četvrtak 2. veljače s početkom u 17 sati, u novom riječkom underground klubu Portun.Radi se o besplatnoj radionici i druženju za sve koje zanima DJ-ing, glazbena produkcija, organizacija i sve ostalo vezano uz klupsku kulturu i elektroničku glazbu.


Između ostalog, posjetitelji će moći isprobati DJ opremu i učiti osnove miksanja, saznati kako lokalni producenti stvaraju glazbu te im postaviti pitanja, saznati više o tehničkoj produkciji u klubu te razgovarati s organizatorima.


Ekipa Liminala tako želi podijeliti svoje iskustvo stečeno proteklih godina s novim naraštajima, a u tome će im pomoći lokalni akteri sa scene: Ana Antonova, Korak, Makarun, Marcel, Marin Brx, Marko Španjol Šimunelić, one n, Roland, Samo Tako, Soulfreq, Virgin Helena i Vojko Mecena.