Švedski kantautor

Jose Gonzalez oglasio se nakon šest godina prvom pjesmom na španjolskom jeziku

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Gonzalez je najviše internacionalne pažnje privukao suradnjom s britanskim downtempo/tri hop bendom Zero 7, gostujući vokalno na njihovom popularnom "The Garden" albumuJose Gonzalez se nije oglasio šest godina nakon što mu je izašao treći solo album, hvaljeni “Vestiges & Claws“. Danas, točno na šestu godišnjicu izlaska vratio se objavom singla „El Invento“, svojom prvom pjesmom na španjolskom jeziku u karijeri.


S obzirom na ime i prezime, trebalo bi biti neobično što je prije pjevao isključivo na engleskom jeziku, ali Gonzalezova životna priča je prilično kompleksna. On je rođenjem Šveđanin, ali tamo se rodio silom prilika. Njegovi roditelji, politički aktivni studenti u Argentini, 1976. godine izbjegli su u Švedsku pred konzervativnom vojnom huntom i Jose je u Göteborgu rođen dvije godine kasnije.


Krenuo je u glazbeni svijet u lokalnom hardcore punk bendu, da bi ubrzo skrenuo u kantautorske vode. Gonzalez je brzo primijećen i izvan granica Švedske svojim melankoličnim i hipnotičkim melodijama na klasičnoj gitari i umirujućim toplim glasom. Vrlo brzo su krenule usporedbe s prerano ugaslim genijem Nicom Drakeom i to sasvim opravdano.
Najviše internacionalne pažnje privukao je suradnjom s britanskim downtempo/tri hop bendom Zero 7, gostujući vokalno na njihovom popularnom “The Garden” albumu.


Gonzalez je u međuvremenu našao važnije prioritete od stvaranja glazbe, 2017. je postao otac. Kako je izjavio za NME, ideja za novi singl inspirirana je upravo rođenjem kćeri, kao i ideja da to bude prva njegova stvar na španjolskom. Svoj debi pjesma je doživjela 2020. kad ju je Gonzalez izveo na dodjeli Nobelovih nagrada.


„Pjesma je o pitanju tko smo mi, kuda idemo i zašto? Kome možemo zahvaliti naše postojanje? Povijesno gledano, kroz većinu običaja izumljeni su odgovori na to pitanje. Otud i naziv pjesmi: Izum (bog)“ – kaže deklarirani ateist Gonzalez. Poslušajte.