Album iz nizozemskog egzila

Johnny Štulić nastavlja uništavati vlastitu mitsku reputaciju. Ovaj put s 42 nove pjesme

T.I.

Foto: YouTube screenshot

Foto: YouTube screenshot

Johnny Štulić je odavno otišao s Balkana, ali Balkan nikad nije otišao iz njega. U skladu s tim, „Kavern“ je još jedan krupni korak dobrovoljnog prognanika na putu uništavanja vlastite mitske reputacijeI dok mnogi ljubitelji Azre željno očekuju da legendarni trostruki album uživo “Ravno do dna” nastup sa sedam nastupa zaredom u Kulušiću u jesen 1981. remasteriran uskoro bude reizdan na etiketi Croatia Recordsa, njegov autor Branimir Johnny Štulić, koji već tridesetak godina živi u egzilu po vlastitom izboru u Nizozemskoj, ne miruje.


Nakon što je krajem prošle godine preko svog Youtube kanala PetrovicPetar objavio dvostruki album „Splet“, otužnu kolekciju novih pjesama i izbora starih Azrinih pjesama masakriravši tako vlastitu ostavštinu iz vremena kad je bio neokrunjeni kralj zagrebačkog i jugoslavenskog novog vala, danas se oglasio još jednim uratkom, „Kavern“, koji je moguća asocijacija na klub u Liverpoolu gdje su Beatlesi istesali svoj zanat i prometnuli se u najvažniji bend na svijetu.


Hiperprodukcija ostaje konstanta u Štulićevom stvaralaštvu, samo što je ona tamo negdje zaključno s „Filigranskim pločnicima“ mirila opseg i kvalitetu, za preslušavanje ove 42 (!) pjesme treba imati živaca, jer Štulić i na njima ostaje sjena autora iz ranih 80-ih godina. Glas je nepogrešivo Štulićev, doduše daleko od garda i čvrstoće iz najboljih dana, glazba je jedan veliki demo, lo-fi snimke naglašavaju slabu autorsku formu. Ostaje nepoznato svira li Štulić u (očito) kućnom studiju sve sam, gitara je solidna, ali uradak prepun suvišnih, isforsiranih i nemaštovitih sola, a ritam sekcija pak krajnje amaterska. Zaiskri tu i tamo nešto od genijalnosti koja je Štulića odavna napustila, poput „Izgore ti kesa“, ali ta njegova originalna sklonost etno zvuku koju je zatomio u doba novog vala i proizveo nešto unikatno, ovdje se pretvara u nešto kontarproduktivno, onako prigradski i prizemno.
Ostao je vjeran i prepjevima tradcionalnih pjesama, ovdje je za istaknuti kilavu rock verziju starogradskog evergreena „Fijaker stari“ i pola tuceta makedonskih narodnih pjesama poput „Aber dojde donke“, „Lino mori sevdalino“  ili „Parahodot nabližuva“ koja je uspjela ponajbolje, ali nju smo već i prije čuli na jednom od prijašnjih Youtube albuma pod nazivom „Gozba“.


Štuliću se u olakotne okolnosti može uzeti činjenica da je čovjek u godinama, 69 mu je već na plećima, pa iz te perspektive zvuči prilično živahno i poletno, ali poletno i kvalitetno, odnosno autorski pregnantno su miješanje krušaka i jabuka. U drugu olakotnu okolnost ubrajamo činjenicu da se ovdje barem okanio iritantne revizije vlastite ostavštine, odnosno prepjevavanja Azrinih pjesama u novijim etnificiranim verzijama.


Njegova fascinacija narodnom glazbom i njegovo viđenje kako bi taj zvuk trebao uklopiti u nešto što se bazično naziva rock and roll, i s nove 42 pjesme je glazbeni anakronizam koji zvuči, ukratko rečeno  – možda će zazvučati grubo – seljački. Johnny Štulić je odavno otišao s Balkana, ali Balkan nikad nije otišao iz njega. U skladu s tim, „Kavern“ je još jedan krupni korak dobrovoljnog prognanika na putu uništavanja vlastite mitske reputacije.


Dakako, ne slažu se svi s tim mišljenjem, a  posebno fanovi širom bivše Jugoslavije koji ga iz nekog razloga hvale u komentarima na YouTubeu. Ali, nekritičko obožavanje i jest u biti mitskog, da ne kažemo božanskog statusa kakav „kasni“ Štulić i dalje uživa i dalje u dijelu naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, zar ne?