Give Peace a Chance

Pogledajte dosad neobjavljenu snimku iz 1969. godine: John Lennon uvježbava kultnu pjesmu

Sanda Milinković

Foto: Screenshot YouTube

Foto: Screenshot YouTube

Nova snimka prikazuje najstariju poznatu izvedbu ove pjesmeEkipa iza John Lennon Estate objavila je dosad neviđenu snimku nastalu 25. svibnja 1969. godine u hotelu Sheraton Oceanus na Bahamima. Na snimci vidimo kako John Lennon i Yoko Ono uvježbavaju ranu verziju onoga što će postati anti-ratna himna “Give Peace a Chance”.


Snimku je dokumentirao kamerman Nic Knowland i tonski snimatelj Mike Lax, a prikazuje najstariju poznatu izvedbu ove pjesme. Kadrovi su snimljeni šest dana prije njihovog poznatog Bed-In for Peace u hotelu Queen Elizabeth u Montrealu.


Na snimci vidimo nasmijani par – Lennon pjeva i svira, a u poznatom refrenu mu se pridružuje i Yoko Ono.
Njihov drugi Bed-In originalno se trebao izvesti u New Yorku, ali premješten je na Bahame jer nisu mogli ući u SAD zbog Lennonove optužbe za posjedovanje kanabisa iz 1968. godine. Na kraju, zbog izrazito toplog vremena i blizine američkih novinara, performans je premješten u Montreal.


Tijekom vikenda, par je davao brojne intervjue i naposljetku snimio “Give Peace a Chance”, Lennonov prvi solo singl, ali i prvi singl s potpisom Plastic Ono Band, prenosi Ultimate Classic Rock.