Gitarist Alice In Chains

Jerry Cantrell ima sjajan novi singl kao najavu novog solo albuma što izlazi na jesen

T.I.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

I koliko god se pozivao na Morriconea, danas objavljeni „Atone“ zvuči sličnije duhu Alice In Chains, negoli Alice In Chains otkad neprežaljenog Laynea Staleya nema. A nema ga već skoro 20 godina, nakon čega je bend angažirao novog pjevača Williama DuValla“Kao obožavatelj filmske glazbe Ennia Morriconea i filmova Sergia Leonea, dao sam ovoj stvari malo te odmetničke vibre, uz psiho hillbilly  ritam koračnice. Ta mi se melodija vrti po glavi već 20 i više godina, kao da me proganja. Ponekad je potrebno neko vrijeme da dobra ideja pronađe svoj najbolji oblik. Takav je bio slučaj s Atoneom”.


Ovim je riječima Jerry Cantrell, gitarist i prateći vokal u kultnoj grunge skupini Alice In Chains, popratio svoj prvi singl kao najavu njegovog novog trećeg solo albuma „Brighten“ koji će izaći 29. listopada.


I koliko god se pozivao na Morriconea, danas objavljeni „Atone“ zvuči sličnije duhu Alice In Chains, negoli Alice In Chains otkad neprežaljenog pjevača Laynea Staleya nema. A nema ga već skoro 20 godina, nakon čega je bend angažirao zamjenu, Williama DuValla.
Spot za pjesmu režirao je sam Cantrell uz pomoć fotografa Jima Louvaua i Tonyja Aguilera, glazbenika Grega Puciatoa  i vizualnog umjetnika Jessea Drexlera, stavljajući u prvi plan surova pustinjska područja američkog zapada.


Posljednji solo album Cantrell je izdao u vrijeme smrti svog prijatelja Laynea Staleya koji je podlegao dugogodišnjoj heroinskoj ovisnosti. Kao zagrijavanje odsvirao je nekoliko koncerata u Los Angelesu u pratnji prijatelja iz glazbenog biznisa od kojih su neki i sudjelovali u snimanju albuma. Najzvučnije ime među njima je svakako Duff McKagan, najpoznatiji kao basist Guns N’ Rosesa.


Sve pjesme osim posljednje na albumu su autorske, priču zatvara „Goodbye“ Eltona Johna. To je samo na prvu neobičan izbor, Elton John kao pasionirani pratitelj rock scene javno je govorio kako se divi talentu Jerryja Cantrella. Čak su i surađivali na Alice In Chains albumu „Black Gives Way to Blue“ iz 2009. kad je John odsvirao klavirsku dionicu na istoimenoj pjesmi napisanoj u Staleyevu čast.


Kaže da mu je poslao snimku njegovog viđenja “Goodbye” i Elton John mu je, zadovoljan rezultatom, odgovorio da je mora upotrijebiti. „Nisam mogao zamisliti bolji način da zatvorim album“ – zaključio je Jerry Cantrell.