Ambasador

Izvođačica godine osječka kantautorica Aklea Neon. Thru The Bushes event godine

Ervin Pavleković

Aklea Neon, Foto: SERGEJ DRECHSLER

Aklea Neon, Foto: SERGEJ DRECHSLER

Na dodjeli, koju je publika mogla pratiti uživo putem live video streama, nastupili su glazbenici iz Rijeke i okolice Full Ferry & Bruns Lay, Mystic Live Marinada, Flip Flop Fatality i The SiidsPeta svečana dodjela nagrade Ambasador elektroničke glazbe u opatijskoj dvorani Centra Gervais otvorena je riječima ravnateljice Festivala Opatije Ernie Gigante Dešković koja je istaknula kako je cilj od Opatije napraviti jedan od centara elektroničke glazbene scene.Ambasadori su ove godine dodijeljeni u 28 kategorija za najbolja ostvarenja hrvatske i regionalne elektroničke glazbe u 2020. godini. Uz dodjelu nagrada, popratni program uključivao je glazbene nastupe te diskurzivni program »Simpozij« koji se sastojao od tri panela i govorio je o aktualnostima na elektroničkoj sceni.Među brojnim nagradama, u domaćim kategorijama, možemo izdvojiti onu za izvođačicu godine koju je dobila je Aklea Neon. Radijskom emisijom godine proglašen je Mojo Soundsystem kojeg na Yammat FM-u vodi Ivona Kovačević. Nagradu za disco, dance/electro pop izdanje godine osvojila je pjesma »Tajna« benda Nipplepeople, nagrada za najbolje bass izdanje godine pripala je pjesmi »Serious Music« koju potpisuju Filip Motovunski i Joe Raygun, objavljenoj za Ram Records, a za najbolje techno izdanje godine nagrađen je »Ghostmachine«, suradnja Gregora Treshera i Petra Dundova objavljena na SCI+TEC etiketi.


Bendu Nipplepeople nagrada za »Tajnu«


Priznanje Peri Fullhouseu
Nagradu za najbolji album plesne/suvremene elektroničke glazbe dobio je album »3.0« grupe Cortex Thrill objavljen na Bonzai etiketi, a nagradu za konceptualni video stream godine dobio je »Cercle« (Disclosure – NP Plitvička jezera). Kategorija Event godine u 2020. obuhvatila je sva festivalska i klupska događanja, a nagradu u toj kategoriji osvojio je riječki Thru The Bushes festival. Internetski Radio 808, koji uskoro dobiva i zagrebačku radijsku frekvenciju, osvojio je nagradu za poseban doprinos sceni, a nagrada za životno djelo dodijeljena je Peri Fullhouseu.Nezavisna izdavačka kuća Dobar House osvojila je nagradu za najbolju nezavisnu izdavačku kuću godine, čiji je rad prepoznat i kroz druge kategorije u protekloj godini. Nagrađeno house izdanje godine je Toma Buga objavljeno na etiketi Dobar House te vizualno rješenje godine za cover Hane Matić.Regionalni izvođači i projekti nagrađeni su u čak deset kategorija među kojima se mogu izdvojiti događaj Blender w/ Marco Carola održan u beogradskom klubu Hangar koji je dobio nagradu za regionalni event godine, a najboljim konceptualnim video streamom godine u regiji proglašen je »Time:Code«.


Nagradu za najbolji regionalni album plesne/suvremene elektroničke glazbe osvojio je »Digging For the Good Stuff« Dejana Milićevića objavljen na Tit Zero Recordings etiketi, a najboljim regionalnim izdanjem godine proglašen je »Sadcited« Andrewa Mellera objavljen na Sola etiketi. Najboljom regionalnom nezavisnom izdavačkom kućom proglašena je »1605« koju je 2007. godine osnovao slovenski DJ Umek, a bosanski drum and bass producent Billain osvojio je nagradu za najboljeg regionalnog izvođača godine.Na dodjeli organiziranoj u četiri dijela, koju je publika mogla uživo pratiti putem live video streama, svoje su elektroničke nastupe uživo izveli glazbenici iz Rijeke i okolice – Full Ferry & Bruns Lay, Mystic Live Marinada, Flip Flop Fatality i The Siids.


Radio 808 osvojio je nagradu za poseban doprinos sceni, Foto: PAVLE KAPLANEC


Popodnevni program »Simpozij«


Dodjela nagrade Ambasador organizirana je uz podršku Grada Opatije koji već desetljećima podržava elektroničku glazbenu scenu, a želja je organizatora da se svečana dodjela nastavi održavati u Opatiji uz mnogo bogatiji popratni program koji će uključivati glazbene nastupe i glazbenu konferenciju.


Udruga Klubska kultura koja organizira dodjelu nagrade Ambasador, ove je godine osmislila diskurzivni program »Simpozij« koji se sastojao od tri panela o aktualnostima na elektroničkoj glazbenoj sceni.


Simpozij je održan u popodnevnim satima prije dodjele nagrada, a panel je otvoren raspravom »Plan otvaranja event industrije – koncerti, clubbing«, festivali koju je moderirao Adnan Mehmedović Medo, organizator Fresh Island festivala i voditelj Radne skupine za event industriju pri Glasu poduzetnika. Gosti panela bili su četvorica organizatora renomiranih festivala – Krešimir Biškup (Forestland festival), Marin Biočić (Seriously Twisted), Sanjin Đukić (LAA, Exit festival) i Simon Horvat (Sonus festival).


Aklea_Neon

Aklea Neon, SNIMIO: SERGEJ DRECHSLERUz to, održan je i treći panel na temu »Što znači biti DJ u Hrvatskoj?« koji su predvodili pioniri elektroničke scene u Hrvatskoj, Petar Dundov i Virgin Helena. Ususret ljetnoj sezoni te planiranju i promoviranju mogućih evenata, Mehmedović Medo je naglasio kako je plan potrebno donijeti što prije.– Po uzoru na mnoge europske zemlje koje su već najavile otvaranje event industrije bilo bi dobro da Hrvatska učini isto jer je za organizaciju svakog eventa potrebno nekoliko mjeseci kako bi se organizatori pripremili.


Upravo zato je sad oko Uskrsa krajnji tren da se organizatori obavijeste o planu pod kojim uvjetima i na koji način će moći organizirati događanja u ovoj sezoni i ovog ljeta kako bi ih mogli planirati i promovirati. Primjerice Velika Britanija, Portugal, Španjolska, Nizozemska, Belgija, Irska i Danska već su sve objavile plan evenata, a svaka je zemlja osigurala i sigurnosni fond za organizatore koji će pokriti sve nastale troškove u slučaju otkazivanja događanja, napomenuo je Adnan Mehmedović Medo.Program je ostvaren u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, Primorsko-goranskom županijom, Gradom Opatijom, Turističkom zajednicom Grada Opatija, HDS-ZAMP-om, Janom, Festivalom Opatija, Liminalom, Distuneom, Klubskascena.hr.