Psihomodo pop i Let 3

Gobac i Prlja uoči zajedničkog nastupa u Rijeci: ‘Publika može očekivati svašta, preporučujemo zaštitna odijela i kišobrane’

Robert Šimonović

Foto: Goran Berović

Foto: Goran Berović

Kultni bendovi su više nego spremni za nastup na Trgu Riječke rezolucijeRock&roll ponovno stanuje u gradu na Rječini! Glavne aktere priče ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je samo reći da u svojim gradovima, ali i diljem Lijepe Naše, uživaju kultni status, a gotovo da i ne postoji osoba koja nije čula za imena ovih dvaju bendova. Zbrojimo li njihov zajednički staž na hrvatskoj glazbenoj sceni, dobit ćemo broj koji kaže da su na sceni prisutni otprilike onoliko koliko i sam
rokenrol.


Pogađate, radi se o riječkom Letu 3 i zagrebačkom Psihomodo popu, a koji će ovog petka započeti svoju zajedničku turneju upravo nastupom na Trgu Riječke rezolucije.


Tim smo povodom porazgovarali s Davorom Gobcem i Zoranom Prodanovićem Prljom, legendarnim vokalima jednako tako legendarnih bendova…
Momci, kako ste? Napokon smo i to dočekali… Stiže nam dugo toplo ljeto i povratak svirki uživo… Jeste li sve ovo vrijeme nakupljali energiju za ovaj trenutak i sada se spremate „eksplodirati“? Jeste li „nabrijani“ pred zajedničke nastupe? Što vi od njih očekujete, a što od njih može očekivati publika?


Gobac: Evo, ja se pripremam za ove nastupe već punih 40 godina i jako, jako, jako smo uzbuđeni. Najvjerojatnije ćemo, kad sve krene, eksplodirati na pozornici. Publika može očekivati svašta, preporučujemo da uzmu zaštitna odijela i kišobrane, kad eksplodiramo da ih, ono, ne zamažemo, je li? Inače, baš lijepo što je sve ponovo počelo.


Prlja: Mi smo od-lič-no i jedva čekamo da izletimo na pozornicu. Nabrijani jesmo, a siguran sam i da je publika, kojoj ćemo ispuniti sva očekivanja. Bit će eksplozivno zasigurno.


Kako se uopće javila ideja o pokretanju zajedničke turneje? Zašto baš Let 3, odnosno, zašto baš Psihomodo pop? Ne bi li bilo bolje da ste na turneju poveli neku od kolegica?


Gobac: Pa mi se jako dugo poznajemo s ekipom iz Leta 3, još od prošle države, i oduvijek smo bili zaljubljeni u njih. Pa smo htjeli da baš oni idu s nama, kao jedni lijepi, divni, kulturni, pristojni i nadasve prekrasni momci. Nikad nam nije palo na pamet da vodimo prijateljice. Što će ti prijateljica kad imaš Let 3?


Prlja: Nekako se taman pred ovu, kako su je ovi “pametni” prozvali, “ugrozu”, poklopilo da Pop i Let dijele pozornicu na nekim koncertnim događanjima i uvijek je nekakav „after taste“, kako publike, tako i naših bendova, bio jako dobar. To nas je ponukalo da napravimo ovakvu turneju. Jednostavno, dobar smo spoj, kako sami sebi, tako i publici. Kako onoj koja prati ove bendove od njihovih početaka, tako i onoj najmlađoj, koja instinktivno osjeća kako bi nekakav rock&roll trebao izgledati i zračiti.Hoće li zajedno na Eurosong?


Turneju otvarate nastupom u Rijeci… U subotu 26. lipnja nastupit ćete u Puli, 2. srpnja u Trogiru… Jesu li poznati još neki datumi? Što nam pripremate za ove nastupe? Kako će koncerti izgledati? Hoćete li možda zajedno izvesti neku pjesmu?


Gobac: Da, za sada znamo za ta tri koncerta gdje ćemo zajedno svirati, a već smo jedan odsvirali u Zagrebu. Svirat ćemo uobičajeni repertoar, nismo sad ništa specijalno pripremili, bit će novih i starih stvari. Drago nam je da sviramo s našim prijateljima, a nismo se još dogovarali oko toga hoćemo li koju pjesmu izvesti zajedno. Možda spontano, kad se sretnemo pogledima, tko zna.


Prlja: O nekoj zajedničkoj izvedbi još nismo razmišljali, ali nikad ne reci nikad. A što se tiče nekih novih datuma, siguran sam da će ih biti, jer ovaj paket ne može zatajiti. To je to, super kombinacija super izvođača. Pratite izvore informacija, jer možda baš ovog ljeta dolazimo u vašu blizinu.


U Rijeci će vam se kao predgrupa pridružiti još jedan riječki bend, narančasti kolektiv Mrave brojim koji će uživo predstaviti upravo objavljeni album prvijenac „Zemlja Kamenog Bizona“… Koliko pratite nove bendove i nove trendove u svijetu glazbe? Primjerice, što kažete na Eurosong, nastup naše Albine i njezinu pjesmu „Tick-Tock“? A na to da na idući Eurosong pošaljemo Let 3 i Psihomodo pop u tandemu?


Gobac: Nisam baš nešto previše upoznat s tim novijim bendovima, nadam se da budu dobri. “Tick-Tock” je bio simpatičan, gledali smo Euroviziju, ja možda i prvi put u životu, ali nažalost, rezultat je izostao. Hoće li Let 3 i Psihomodo pop ići na Euroviziju? Jedino ak’ poludimo!


Prlja: Mrave brojim su sjajan bend – spoj iskustva, mladosti i vještine. Jako cijenim njihovu otvorenost i inovativnost, i definitivno preporučujem publici da ne zakasni na njihov nastup. Nova imena na sceni su uvijek dobrodošla. A glede Eurosonga, pa svake godine kad Hrvatska zakaže na Eurosongu se spominje Let 3, kao “treba njih poslati”. Nama još to nitko nije ponudio, a gotovo sam siguran da ne bismo ni pristali na to jer je Eurosong neki potpuno drukčiji bazen od ovog u kojem mi plivamo. Eto, npr. sad je Italija poslala neki mladi gnjevni bend koji je navodno počeo kao bend uličnih zabavljača, savršeno su „legli“ u tragediju pandemije koju je ta zemlja itekako jako osjetila, i prošlo je. Već sljedeće godine pobjednička pjesma neće biti “rock” pjesma. Nemam kristalnu kuglu, ali imam taj osjećaj. A Albina? Sasvim korektan nastup i pjesmica, ali ipak očito nedovoljno za bolji rezultat na manifestaciji kao što je Eurosong.Kako ste preživjeli sva ova moguća epidemiološka ograničenja/zatvaranja/izolacije? Kako se nosite s „novim normalnim“? Što je danas više uopće normalno?


Gobac: Mi smo uživali u maskama, u zatvaranju, u gledanju Dnevnika, u cijepljenju. Mi volimo “novo
normalno”. Ne znam kaj bi vam rek’o. A kaj je normalno, kaj nije normalno? Mislim da to više nitko ne zna.


Prlja: Ne znam kako na ovo odgovoriti doli protupitanjem?


Pročitao sam negdje da ste se u vrijeme korone počeli baviti raznim aktivnostima… Gobac je naučio kositi i kuhati dobru crnu kavu, Mrle izrađuje čarobne sapune, bavi se jogom, aerobikom, tjelovježbom… Gobac, jesi li probao te Mrletove čarobne sapune? Djeluju li? Prlja, jeste li isklesali svoja tjelesa za ljeto/napunili se pozitivnom energijom?


Gobac: Moram reć’ da nisam još probao Mrletove čarobne sapune, ali se jako veselim. Nadam se da su ukusni jer, znate, ja jako volim te specijalitete. Mrle molim te spremi mi neki najfiniji koji imaš.


Prlja: Velike pohvale Davoru zbog usavršavanja vještine kuhanja crne kave, jer kako kaže stara tibetanska poslovica “ako već moraš piti kavu, pij crnu”. A mi smo naša tijela isklesali po uzoru na spomenik 26-orici smrznutih partizana na Matić poljani.“Kocka je bačena”


Pratite li nogomet, odnosno, pratite li našu reprezentaciju na Europskom prvenstvu?


Gobac: Što se tiče Europskog prvenstva, za sad sam samo pratio utakmicu u kojoj smo izgubili.


Prlja: Pratim nogomet i inače, tako da ću popratiti i ovaj bizarni turnir koji upravo traje.


A politiku? Kako komentirate istupe Zorana Milanovića? Znate li tko je Ričard?


Gobac: Ja ne pratim politiku, al’ znam tko je Zoran Milanović. A Ričard uvijek dobro priča. Ima još jedan kaj mu je jako sličan, samo je nekak’ drukčiji… Iz Zadra isto. E, al’ ja volim kad se Milanović svađa s svim drugim političarima, to je vrlo duhovito.


Prlja: Politika? Mislim da je ta civilizacijska tekovina odumrla na ovim prostorima.


Najdraža pjesma Leta 3/najdraža pjesma Psihomodo popa?


Gobac: Ne mogu se točno odlučiti koja mi je najbolja pjesma od Leta 3, zato što ljubim i poštujem cijeli
opus te lirske grupe.


Prlja: Preteško pitanje. Sve pjesme Psihića su mi podjednako drage.


Zajedno na sceni trajete otprilike onoliko koliko traje prosječan život jednog Hrvata… Jeste li se već pomalo umorili/zasitili od svega onoga što čini život jednog benda na hrvatskoj glazbenoj sceni? Do kada ćete svojim nastupima uveseljavati ljude?


Gobac: Pa dugo postojimo i još ćemo dugo, nadam se, postojati. Ja se sjećam Mrleta još dok je svir’o u Termitima, gled’o sam ga u Lapu, mislim krajem 70-ih, s velikom kockom koju je bacio u publiku i rek’o: “Kocka je bačena.” Od tada pa do danas, često se srećemo na našim kulturnim manifestacijama i mislim da se još nismo umorili. Prije bismo se umorili da smo imali redovan posao.


Prlja: Čini mi se da u slučaju našeg zasićenja i umora ne bi ni došlo do ovog intervjua. Nastupima
uveseljavamo publiku, a i sami sebe, i dok god je tako, nemamo razloga za razmišljanja o stanci.Poruka za kraj/želje/pozdravi…


Gobac: Za kraj pozdravljam svoje kolege iz Leta 3 i našu publiku koja će sigurno doći na sve te kulturne događaje koji nas čekaju. Ljubimo vas i budite zdravi i veseli. Ja sam siguran da će naši kolege iz Leta 3 biti ljepše obučeni nego ikada do sad!


Prlja: Ljudi, uživajte zajedno s nama, pratite nas i pogledajte oko sebe, jer možda na nekom stupu, zidu, portalu, stranici, piše da je Let 3 tu negdje u vašoj blizini. Toliko od mene. Velika hvala!


__


Fotografije: Goran Berović