»Ten Years in Dust«

DIAMOND DUST Riječki heavy metal bend objavio prvi službeni album

Katarina Bošnjak

Foto: Promo

Foto: Promo

Pjesme su raznovrsne, a prednost je što svi članovi benda pišu pjesme jer svatko ima neku priču koju želi ispričati– Peteročlani heavy metal bend iz Rijeke, Diamond Dust, postoji još od 2006. godine i iza sebe ima dva demo albuma (»Diamond Dust« i »Triumph of Soul«), a sada je s ponosom objavio i službeni album naziva »Ten Years in Dust«.


Postavu Diamonda čine Jakov »Jay« Hrkać na vokalu, Alen Dumić i Franko Dekleva kao gitare, dok ritam-sekciju upotpunjavaju Marko Jurman na bas gitari i Armando Floričić za bubnjevima.


Povodom izlaska velikog albuma koji je sniman posljednjih pet godina, napravili smo intervju s gitaristom Alenom, koji možete pročitati u nastavku.


Sad je pravo vrijeme


»Ten Years in Dust« vaš je treći, no prvi službeni album na kojemu ste radili čak pet godina. Možete li nam reći zbog čega je proces toliko dugo trajao, kako je nastajao album?
– Prije pet godina odvažili smo se snimiti novi album jer je materijala bilo više nego dovoljno. Gotovo cijela prva godina je otpala na formiranje koncepta albuma, što je uključivalo odustajanje od nekih pjesama, promjene na preostalima i pripremu za studio.


S obzirom na to da studio košta, a kako bismo nešto uštedjeli, sve gitarske dionice snimili smo sami u garaži. Za bubanj i vokale potrebno je iskustvo i puno više opreme nego što mi posjedujemo pa smo ih odlučili snimiti u studiju. Kada se snimanju bližio kraj, onda je pak došao COVID-19.


U pandemiji smo iskreno malo usporili i preslušavali sirove snimke puno puta, a kad album toliko puta preslušaš, želiš nešto dodati, maknuti, popraviti… S obzirom na to da je bilo vremena, onda smo to i radili. Sad smo nekako nanjušili da bi bilo pravo vrijeme za objavljivanje albuma, vidjet ćemo ako smo bili u pravu.


Zbog čega ste se ovoga puta, u već 16. godini postojanja benda, odlučili za službenu objavu albuma, umjesto demo verzija kao do sada?


– Zapravo, razlog je to što je s današnjim digitalnim servisima sve puno jednostavnije nego prije. Naš promotor nam osigurava distribuciju diljem svijeta i to je nama bilo dovoljno da se odlučimo na službeno izdanje. Nije dovoljno samo poslati materijal promotoru i misliti kako si odradio svoj dio, moramo dati svoj doprinos u reklamiranju i distribuciji. Ako se dovoljno potrudimo oko toga, otvaraju nam se vrata izvan Hrvatske, što je za nas velika stvar.


Foto: Promo


Promocija ujesen


Možete li nam reći nešto više o albumu, kakve su pjesme, koji se motivi provlače kroz njih?


– Album se sastoji od jedanaest pjesama, deset novih i jedne s prvog demo albuma koju smo odlučili ponovo snimiti. Pjesme su raznovrsne, želja je bila da album ne bude dosadan. Prednost je što svi članovi benda pišu pjesme jer svatko od nas ima neku svoju priču koju želi ispričati. Najčešće pišemo pjesme koje su inspirirane realnim situacijama iz života. Takve pjesme su većinom na albumu, a izdvojio bih »Echoes of My Name« i naš prvi singl s albuma »Martyr« koji je i ujedno pjesma koja otvara album.


Predlažem da poslušate sve pjesme na albumu jer su različite i vjerujem kako se svaki pojedinac može pronaći u nekoj. Postoje također pjesme koje odstupaju od tih okvira pa imamo neke vjerske tematike kao »Final Walk« i »Eastern Sin«. Ili pak fikcija inspirirana nekim likom poput »Servant of Revenge« ili pričom kao na »Castaway Shadow«.


Naravno da smo morali ubaciti pjesmu o bendu koja je ujedno i ime albuma »Ten Years in Dust«. Ona je zapravo pjesma o toj našoj borbi s izmjenom članova i pronalaskom energije da bismo nastavili dalje svirati. Jer, iskreno, raditi samo autorsku muziku u Hrvatskoj, pogotovo heavy metal, je samo trošak za članove.


To svi radimo iz čiste ljubavi prema glazbi. Naravno, uvijek postoji neka mala nada da će naš album nekom izdavaču »zapasti« za uho i da će ta osoba reći: »Ok, idemo probati s ovim bendom!«.


Postoji li nekakav plan za promociju albuma; imate li već ugovorene svirke ili nešto slično?


– Planovi postoje, ali tek ujesen idu u realizaciju. Nema smisla promovirati album u ljetnim mjesecima kada svi trče na festivale. Kada posložimo sve kako smo planirali, oglasit ćemo se sa svim detaljima. Nadamo se da nam planove neće upropastiti pandemija.


Foto: Promo


Fizički CD


Albumom želite otvoriti vrata i inozemnom tržištu – jeste li već dobili nekakve ponude ili pozive izvan Hrvatske?


– Kao što sam već napomenuo, to je bila ideja iza izdavanja službenog albuma. Trenutačno imamo više poziva za recenzije albuma i reklamiranje po raznim digitalnim servisima. Nadali smo se više pozivima za svirke uživo, ali tu je COVID-19. Iskreno mislim kako je trenutačno bojazan kod organizatora zbog neizvjesnosti u kojem smjeru može pandemija napredovati.


Planirate li već što dalje, radite li na novim materijalima?


– Planova je puno, već smo počeli pisati nove pjesme, kao i uređivati postojeće koje nisu našle svoje mjesto na albumu. Problem je što još nismo napravili posao do kraja s ovim albumom, ipak smo mi »stara škola« pa želimo izbaciti fizički oblik albuma. CD izdanje kao i popratni »merch« su trenutačno u fazi izrade i čim to dovršimo, možemo se u potpunosti koncentrirati na koncerte i izradu novog materijala.