Roker

Damir Martinović Mrle dobio nagradu HGU-a za doprinos glazbenoj sceni

Robert Šimonović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nagradom su ga iznenadili tijekom gostovanja u emisiji Nikoline Tomljanović "Put po mom" na Radio RijeciVjerojatno najpoznatiji riječki brk, basist, roker i član benda Let 3 – Damir Martinović Mrle, bogatiji je za još jedno glazbeno priznanje – ovoga puta uručena mu je nagrada Hrvatske glazbene unije za dugogodišnji rad i doprinos glazbenoj sceni.


Nagradu za 45 godina djelovanja na sceni Mrletu su uručili počasna predsjednica Hrvatske glazbene unije PGŽ-a Jadranka Čubrić i predsjednik riječke podružnice HGU-a Ivan Pešut, i to ne bilo kako!

Naime, nagrada mu je uručena u studiju Radio Rijeke, bez da je prethodno o tome bio obaviješten, i to za vrijeme njegova gostovanja u emisiji “Put po mom” koju na Radio Rijeci uređuje i vodi pjevačica Nikolina Tomljanović.


Damir Martinović Mrle u emisiji je gostovao zajedno s Ivankom Mazurkijević, kada se na njihovo, a posebice Mrletovo iznenađenje, u studiju pojavio Ivan Pešut, dok se Jadranka Čubrić u eter uključila putem telefonske veze, da bi po završetku emisije dočekala Mrleta ispred prostora Radio Rijeke.– Ima li ispod nagrade kakovih šoldi? – pitao je Mrle u svom stilu, no ipak nije mogao s lica sakriti iznenađenje i zadovoljstvo svojom prvom pojedinačnom nagradom (bez onih osvojenih s grupom Let 3 i drugim suradnicima).


Nagrada HGU-a za dugogodišnji rad i doprinos glazbenoj sceni inače se tradicionalno i svečano dodjeljuje najčešće u Zagrebu, no zbog situacije s pandemijom koronavirusa, odlučeno je da se priznanja glazbenicima uruče na prigodan način, i to direktno u sredinama gdje nagrađeni djeluju i rade.U 2020. i 2021. godini ukupno je nagrađeno 12 glazbenika/bendova iz Zagreba, Splita i Rijeke, a nagrada je u travnju prošle godine uručena i jazz glazbeniku Spartacu Črnjariću, za 55 godina njegova umjetničkog rada i doprinosa glazbenoj sceni (od 1965. do 2020.).


Također, povodom 40 godina umjetničkog rada i doprinosa glazbenoj sceni, nagrada će biti dodijeljena i ča-val i blues glazbeniku Ediju Maružinu (od 1980. do 2020.), a sad je red došao na legendarnog Mrleta, koji Riječane i druge rokere diljem Hrvatske (a i šire) uveseljava svojom pojavnošću već, respektabilnih, 45 godina (od 1976. do 2021.).