Legenda Sunset Stripa

Chuck E. Weiss, kultni glazbenik i dugogodišnji suradnik Toma Waitsa, umro u 76. godini

T.I.

Foto: David Gogo/Twitter

Foto: David Gogo/Twitter

U svojoj sporadičnoj glazbenoj karijeri Weiss će biti zapamćen po svom jedinom hitu "Chuck E.'s in Love" iz 1979. koji je dogurao do 4. mjesta Billboardove liste. Bit će zapamćen i po tome što je u njegovom klubu Viper Room River Phoenix skončao život nakon predoziranja drogomChuck E. Weiss, tekstopisac, vlasnik kluba, vođa benda The Goddamn Liars i dugogodišnji suradnik legendarnog kantautora Toma Waitsa, umro je ovaj ponedjeljak u Los Angelesu nakon duge borbe s rakom u 76. godini, izvjestio je jučer Los Angeles Times.


U svojoj sporadičnoj glazbenoj karijeri Weiss će biti zapamćen po svom jedinom hitu “Chuck E.’s in Love” iz 1979. koji je dogurao do 4. mjesta Billboardove liste. Eponimni album na kojem je ova stvar zaradio je i nagradu Emmy. Prije toga kao najbliskiji prijatelj i suradnik, sudjelovao je autorski i na ranim radovima Toma Waitsa, supotpisao je  “Spare Parts (A Nocturnal Emission)” s Waitsove boemske rapsodije „Nighthawks at the Diner“. Kasnije se vraćao, među ostalim, izdao sjajne albume „Extremely Cool“ iz 1998. u produkciji Toma Waitsa i tri godine kasnije još bolji “Old Souls & Wolf Tickets”.


Inspiriran beatnicima poput Jacka Kerouca i Bukowskog, Weiss je živio ono što je propovijedao, no to ga je gotovo odvuklo u smrt, posebno nakon što se navukao na heroin krajem 70-ih godina.
Weiss je bio nešto poput inventara u klubovima oko Hollywooda, čak 11 godina ponedjeljkom navečer imao je fiksni angažman u klubu „Central“ na Sunset Stripu sa svojim Goddamn Liarsima koji su svirali kombinaciju barskog bluesa i jazza, baš onakve atmosfere koju je na jednoj višoj razini rekreirao Tom Waits.


Klub „Central“ je na kraju kupio u kooperaciji sa svojim prijateljem Johnnyjem Deppom i preimenovao ga u Viper Club. Nažalost, nedugo nakon otvaranja klub će postati svjetski poznat po lošem, tamo je ujesen 1993. glumac u usponu River Phoenix uzeo fatalnu dozu droge i preminuo ispred kluba.


LA Times prenosi riječi Chucka Morrisa, dugogodišnjeg prijatelja koji je i objavio da je Weiss umro, o tome kako ga je možda i taj tragični događaj naveo da se sredinom 90-ih sabere i drži podalje od alkohola i droge.


„Poslije dugih godina ovisnosti, postao je vrlo aktivan u odvraćanju ljudi od alkohola i droge. Njegovi govori na sastancima udruge anonimnih alkoholičara u Los Angelesu su stekli status legendarnih“ – prisjetio se za LA Times Morris.