Posljedice zatvaranja

Britanski bendovi održavaju i tombole da na životu održe male nezavisne koncertne dvorane

T.I.

Foto: Crowdfunder promo

Foto: Crowdfunder promo

Među prvima su se odazvali Idles, jedan pod najuzbudljivijih i najpopularnijih novih britanskih alternativnih bendova. Nakon live albuma na tombolu su dali i dio svoje glazbene opremeNa gotovo 1400 britanskih koncertnih dvorana, klubova, kazališta i festivala prošli je mjesec, u ime pomoći zbog nemogućnosti normalnog rada uslijed pandemije, raspodijeljeno 257 milijuna funti iz državnog fonda za oporavak kulture sveukupno teškog 1,57 milijardi funta, odnosno oko 13 milijardi kuna. Koliko je to novca, najbolje je usporediti s mjerama očuvanja radnih mjesta u Hrvatskoj, gdje hrvatska Vlada od početka pandemije za pomoć cijelom gospodarstvu u svim sektorima potrošila oko 7 milijardi kuna.


Britanske nezavisne koncertne dvorane su u ovom procesu apliciranja za pomoć bile prilično uspješne i, prema pisanju NME-a, prošlo je 89 posto predanih zahtjeva za pomoć koja kreće od 50 tisuća funti minimalno. Nezavisne koncertne dvorane Englezi zovu „grassroots venue“ i one su veoma važne za održanje i razvoj modernih glazbenih kretanja, jer su utočište za bendove s ograničenim komercijalnim dosegom, za alternativnu i avangardnu glazbu. Poslanje nezavisnih koncertnih dvorana nije profit već promocija bendova za koje misle da vrijede da ih publika čuje. Određeni broj takvih dvorana je ipak ostalo ispod radara i nisu uspjeli dobiti sredstva, Music Venue Trust organizacija koja zastupa interese koncertnih dvorana, navodi da ih u Engleskoj ima tridesetak. Oni bez pomoći neće preživjeti ovu krizu, pa su pokrenuli kampanju „#saveourvenues“.


Među prvima su se odazvali Idles, jedan pod najuzbudljivijih i najpopularnijih novih britanskih alternativnih bendova. Došli su na ideju da održe online tombolu. Svi sudionici uplaćuju pet funti i svi dobivaju kod da skinu njihov živi album „Live In Ramsgate Music Hall“ čiji je prihod ovo proljeće išao direktno na račun koncertne dvorane u engleskom gradu Ramsgateu. Jedan sretnik od onih koji su uplatili za tombolu postat će vlasnik Hiwatt pojačala i glave koju su Idles koristili na svojim koncertnim streamovima iz Abbey Road studija za vrijeme lockdowna.
Akcija je krenula danas u podne, a završava u 18 sati 26. studenog. Cilj Idlesa je prikupiti 10 tisuća funti.


„Nezavisne koncertne dvorane su mjesta gdje glazba napreduje, to su mjesta gdje budući headlineri na velikim festivalima počinju karijere, tamo gdje glazba s ruba dobiva priliku da raste i pretvori se u popularnu glazbu budućnosti. To su mjesta gdje bježimo od stvarnosti i tjeraju nas da razmišljamo o svijetu oko sebe. Te su dvorane naša kultura“ – pojasnio je angažirani stav Idlesa gitarist benda Mark Bowen.


Bez obzira na izdašnu pomoć kulturi u teškim vremenima, Idles prenose nezadovoljstvo alternativne britanske glazbene scene naspram vlade, optužujući je da pomaže samo velikima i komercijalnima, a da se neovisnoj kulturi podruguje.