INTERVJU

BENE Energična riječka šestorka objavila novi singl, a najavljuje i spot

Claudia Bošković

Foto: PR

Foto: PR

"Ima nas koji još volimo stvarati rock i naježiti se zbog odličnog rifa"Rock ‘n’ roll je mrtav, kultna je izjava čije inicijalno autorstvo nije poznato, a pripisuje se brojnima – od Davida Byrnea, koji je konstatirao dekadenciju vitalnosti rock glazbe, pa sve do mračnog proročanstva Kurta Cobaina ranih devedesetih da se glazbeni pravac već pretvorio u ništa više od modnog i identitetskog statementa, a ne možemo reći da su i današnja predviđanja budućnosti rock muzike išta optimističnija.


No, to ne znači da od potrage treba odustati – samo dovoljno uporni zavirit će ispod površine hiperproducirane glazbe, a bez sumnje možemo reći da će im se potraga i isplatiti. Riječka scena od svojih početaka generirala je mnoštvo značajnih rock snaga, a oni na koje bi svakako vrijedilo obratiti pozornost jesu i nova grupa Bene, šesteročlani sastav iskusnih glazbenika, koji je nedavno objavio singl »Ružne žene«, a praši uvjerljivu i moćnu rock ‘n’ roll svirku.


U ostatku teksta možete pročitati intervju s bubnjarom sastava, Rolandom Štrekom, koji nam je otkrio ponešto o radu u bendu, ali i što ubuduće možemo očekivati od energične šestorke.


Iskusni glazbenici


Relativno ste novo ime na riječkoj rock sceni, tko sve čini sastav i kako biste opisali svoj zvuk?
– Sastav čine Bojana Perhat na klavijaturama, Aleksandar Ivaštanin-Sandro na gitari, Loren Župan – Bager na gitari, Dragan Župan na bas gitari, Dragan Parmać-Sarma je vokal i Roland Štrek ili Roki na bubnjevima. Sviramo čistokrvni rock ‘n’ roll.


Kako je započela vaša suradnja? U kakvim glazbenim projektima ste se dosad okušali?


– Suradnja je počela kao i većina suradnji na ovim prostorima – u kafiću. Nas trojica veterana – Sarma, Roki i Dragan Župan – nakon tri ture dogovorili smo probu. Na prvoj probi očarali smo Sandra koji je sutradan objasnio Bageru da je s nama zagarantiran put prema zvijezdama pa nam se tu večer pridružuje na probi. Članovi benda, pogotovo stariji, imaju dosta iskustva i utakmica u nogama.


Sarma je bio vokal u The Stuff, koji je danas One Possible Option, Dragan Župan svirao je u Siktersima, GO MEnu, PSIma, Roki u Callahan bandu, Bager u Žulju, Punjene Papige, Bojana u Sjekirama. Sandro, ispričavam se, ali nisam zapamtio ime benda s kojim si svirao prije.


Hit tjedna


Nedavno ste objavili singl »Ružne žene«. Imate li planove za promociju pjesme?


– Singl je vani i vrti se. Prije svega, velika hvala ljudima koji su nas pogurali u eter. Na Radio Korzu smo s »’Ružnim ženama« bili i hit tjedna. Puse svima s te frekvencije. Promocija singla se još priprema, spot je gotov i čekamo priliku da ga ispucamo u hrvatske medije čim prije.


Svoje prve uratke snimili ste u suradnji s Matejem Zecom u studiju GIS; kako je izgledao proces stvaranja?


– Matej je profić u svom poslu i njemu također velika hvala na savjetima, miksu i strpljenju. Proces stvaranja otprilike ide tako da se rodi ideja, rif, koji se snimi mobitelom pa se pošalje u Viber grupu.


Svi to pogledamo, ako je okej na probama se razradi i uljepša, a ako nije okej, onda iskritiziramo rif i tu osobu. Ponekad tekst pišemo svi pomalo, ali uglavnom je Dragan Župan najbrža olovka benda pa on nabrzinu složi tekst.


Kako balansirate između uključivanja ideja svih članova benda u kreativni proces?


– Sve se može ukomponirati ako si dovoljno brz i glasan na probama. Znači, brzo i glasno reagirati na sve što valja ili ne valja. I ponavljati sto puta, i to ne cijele pjesme, nego dva takta. Naporno, ali daje rezultate.


Rock na marginama


Smatrate li da rock glazba u Hrvatskoj ima perspektivnu budućnost. S kakvim izazovima se suočavate kao noviji bend?


– Nažalost, sve je manje rock muzike ne samo u Hrvatskoj, već i šire. Ne kažem da se rock više ne svira i da nema bendova koji sviraju rock – ima te djece i nas veterana koji se volimo znojiti po prostorijama za probe, stvarati taj zvuk, naježiti se zbog odličnog rifa – ali mediji, i to poglavito TV kuće, promoviraju samo šund.


Vjerojatno plastičnjaci i silikonske nemani donose veću lovu. Zbog takvih je rock, i općenito sve kvalitetno i progresivno, bačeno na margine.


Kakva sve glazbena ostvarenja možemo očekivati od vas u skorašnje vrijeme? Radite li na novim materijalima?


– Radimo na novim pjesmama, zbog specifičnosti posla Sarme i Dragana Župana ne intenzitetom kojim bismo htjeli, ali ide to, polako i sigurno.


Pripremamo snimanje spota za naš drugi singl koji će biti na jednoj od najrokerskijih lokacija u gradu. Za detalje molim strpljenje, svi ćete biti obaviješteni i pozvani. Hvala Novom listu na pokazanom zanimanju za naš rad i hvala svima koji su Benama pomogli i pomažu.


ČLANOVI GRUPE

 


Bojana Perhat (klavijature), Aleksandar Ivaštanin-Sandro (gitara), Loren Župan-Bager (gitara), Dragan Župan (bas gitara), Dragan Parmać- Sarma (vokal) i Roland Štrek-Roki (bubnjevi)