Slavni tron

Axl Rose je Daveu Grohlu poslao gitaru u znak zahvale. Gitaru je osobno odabrao Slash

Sanda Milinković

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Tron kojeg je Grohl poslao Roseu, zapravo je ideja Duffa McKagana.



Priča počinje kada i velika turneja ponovno okupljenih Guns N’ Rosesa. Bilo je to uoči turneje “Not in This Lifetime” (2016.) kada su kraj frontmana Axla Rosea po prvi puta od 1993. godine na pozornicu zajedno stali i Slash i Duff McKagan. 


Axl Rose je dva tjedna prije otvaranja turneje slomio nogu, a na Twitteru je tada pisao: “Evo što se dogodi kada radiš nešto što nisi radio 23 godine”. Lijevu je nogu slomio nastupajući u kultnom losanđeleskom klubu The Troubadour i to izvodeći pjesmu “Mr. Brownstone”.


U priču se ubrzo uključio frontman Foo Fightersa, Dave Grohl, koji je odlučio pomoći kolegi glazbeniku. Ne bi li se turneja održala unatoč slomljenoj nozi, Dave je na inicijativu basista Duffa, Axlu posudio svoj slavni tron.




Tron je originalno nastao iz praktički istog razloga kada je i sami Dave slomio nogu. Njegov bendovski kolega Taylor Hawkins, kazao je da Foo Fightersi tada nisu vjerovali da će se uspjeti izvući s nastupima na kojima Dave sa slomljenom nogom sjedi na tronu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Kaylea Jackson (@kayjackson87)



“Svi smo mu rekli da je ludo misliti da će ga itko htjeti vidjeti dok sjedi na tronu. Ali napravili smo to i bili su to neki od najboljih nastupa koje smo ikada održali”, kazao je bubnjar Hawkins.


axl_rose

Dave Grohl i Mick Jagger tijekom turneje Rolling Stonesa 2013., Foto: REUTERS


Da stvar bude još zanimljivija, Axl nije jedini pjevač kojemu je poslužio ovaj slavni tron. Grohl je svoj tron ustupio i Matthewu Ramseyju (Old Dominion) 2019. godine.


Ramsey je tada kazao: “Siguran sam da Dave tada nije imao pojma što je napravio, da će svi htjeti koristiti tron. Ali, bila je čast sjediti na tronu i najvažnije, pomogao nam je da nastavimo turneju. Naši su obožavatelji vrlo zahvalni, a mi smo mu zbog toga dužni.”


Loudwire prenosi da je gesta značila jako puno i Axlu Roseu koji se odlučio zahvaliti. Poklonio je Grohlu gitaru, a čak je poslao i Slasha da ju osobno odabere.


“Odabrao mi je model Gibson ES 335 Dot iz ranih šezdesetih što je do dana današnjega jedna od najboljih je*** gitara na kojima sam svirao u životu. Bila je to nevjerojatna i otmjena gesta i vrlo sam zahvalan”, kazao je Grohl.