Cotton Eye Joe

ANNIKA LJUNGBERG Pjevačica Rednexa napisala pjesmu za Sarah and the Romans

Marinko Krmpotić

Švedsko-hrvatski nastavak priče o Joeu očiju boje pamukaOd brojnih zvjezdanih gostiju koje je tijekom nekoliko posljednjih godina ugostio fužinski vestern gradić Roswell, Annika Ljungberg je među najsjajnijima i najljepšima. Za one kojima je njezino ime manje poznato, kažimo da je riječ o pjevačici popularnog švedskog country dance sastava Rednex koji je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća stekao svjetsku slavu hitovima kao što su »Cotton Eye Joe«, »Old Pop in an Oak« i »The Spirit of the Hawk«.


Od 2008. godine grupa mijenja ime i danas nastupa pod nazivom svog najvećeg hita, dakle kao Cotton Eye Joe, a upravo Annika Ljungberg konstanta je u tom gotovo tri desetljeća dugom radu »švedskih kauboja«.


Snimanje spota u Roswellu


No, otkud Annika u Fužinama, u Hrvatskoj? Zaslužni su za to dečki i cure iz hrvatskog, riječkog country rock sastava Sarah and the Romans koji pripremaju svoj drugi album, a za uvodnu pjesmu željeli su iskoristiti Rednex priču o Joeu koji ima oči boje pamuka pa su stoga stupili u kontakt s Annikom Ljungberg i predložili joj da zajedno naprave pjesmu.
Ona je pristala, napravila tekst i glazbu za pjesmu »Joe’s Come Back« pa se kotač pokrenuo. Točnije, došlo se i do drugog koraka, a to je snimanje videospota u Roswellu, videa u kojem su Sara i Rimljani svakako željeli i Anniku. I baš tu »naišli« smo na lijepu kaubojku Anniku.


– Rado sam pristala na poziv za suradnju iz Hrvatske. Moja pjesma svojevrsna je obrada tradicionalne, još iz 18. stoljeća poznate bluegrass pjesme o Cotton Eyed Joeu. Dakle, riječ je o prekrasnom muškarcu koji slama ženska srca, a ja u spotu glumim jednu od djevojaka koje za njim pate, ali me on ne zamjećuje, kao ni mnoge druge.


Tekst i glazba potpuno su novi i drugačiji, a u jednom trenutku Sarah and the Romans otpjevaju onaj čuveni refren iz našeg hita iz 1995. godine, rekla nam je Annika priznavši da je oduševljena Hrvatskom.


– Iako puno putujem, ovo mi je prvi put da sam u Hrvatskoj i baš sam oduševljena i počašćena. Ono što me je oduševilo su – ljudi. Toliko ste srdačni, otvoreni, dragi i prijateljski raspoloženi da već sada znam da ovo jest prvi, ali sto posto nije posljednji posjet vašoj divnoj zemlji. Osjećam se prekrasno i uživam u svakom trenutku pa ne mogu nego sama sebi čestitati što sam prihvatila ponudu ove odlične bluegrass country grupe iz Hrvatske, dodala je Annika.


Konji, kauboji, Indijanke… nema što nema u Roswellu


Drugi album »Maslačkovo jutro«


Ta odlična grupa su »Sarah i Rimljani« o čijim nam je planovima i za ovaj video i za novi album detaljnije govorio Goran Troha.


– Počašćeni smo suradnjom s Annikom koja je na svjetskoj country sceni veliko ime i zaista smo bili presretni kad je pristala na suradnju, napisala pjesmu za nas te pristala sudjelovati u spotu. Ova će pjesma biti naš prvi singl s novog albuma, a za drugi također pripremamo sjajnu suradnju, ovog puta s Davorinom Bogovićem, legendarnim pjevačem grupe Prljavo kazalište.


Oba singla/videa vani će biti u rujnu, a nakon toga bit će objavljen i naš drugi studijski album pod nazivom »Maslačkovo jutro«. Na njemu će biti 11 pjesama, sve na engleskom i sve u našem već poznatom stilu. Kad je o pjesmi »Joe’s Come Back« riječ, video režira zagrebački režiser Marko Dimić.


Cotton Eyed Joe (kleči) mnoge je učinio opasno ljubomornima


Priča prati Anniku koja iz Švedske kreće u Hrvatsku i kad stigne u Gorski kotar, odjednom joj se dogodi da uđe u bajkoviti svijet vestern gradića u srcu šume. Tu se onda pojavljujemo mi, pa onda i Cotton Eyed Joe… Ostalo pogledajte sami. Najzaslužnija za naš dolazak u Fužine je Sandra Mladenić Gašparac, naša prijateljica koja nam je nakon nedavnog našeg koncerta u Fužinama skrenula pažnju na mogućnosti Roswella, rekao je Troha.


Tajna je u državnim glazbenim školama

Zanimljivo je da uz velike automobilske marke (Volvo, Scania) i niz drugih sjajnih ekonomskih rezultata, Švedska izvrsne izvozne rezultate ostvaruje i kroz – glazbu! Štoviše, upravo grupa ABBA sedamdesetih je bila najznačajniji švedski izvozni proizvod! No uz ABBA-u Šveđani imaju i niz drugih velikih glazbenih imena (Roxette, Rednex, First Aid Kit, The Hellacopters, The Boppers, Diamond Dogs…). Anniku smo upitali otkud tolika kvaliteta.


– Jedan od razloga zbog kojih je švedska pop i rock glazba jako razvijena svakako je i to što mi imamo državne glazbene škole u koje mogu svi, a ne samo oni imućniji. Zahvaljujući tome mislim da se nadareni ne samo brže prepoznaju, već im se daje i mogućnost razvoja jer ako imate talent, kroz takve škole sigurno će to biti uočeno i moći ćete se razvijati. Brojna djeca idu u takve škole, a od poznatih pjevačica sa švedske scene takvu sam školu pohađala ja i Marie Fredriksson, pjevačica grupe Roxette, rekla je Annika Ljungberg.