Novinarka »RTL Direkta«

Reporterka Kristina Čirjak dobitnica je nagrade “Svjetionik”

Ivana Kocijan

Foto: Maja Bota

Foto: Maja Bota

Novinarka »RTL Direkta« svojim je pričama ukazivala na nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze siromašniRTL-ova reporterka Kristina Čirjak dobitnica je ovogodišnje nagrade »Svjetionik« za dostojno izvještavanje o siromaštvu u kategoriji TV priloga, koju dodjeljuje Hrvatska mreža protiv siromaštva.


Novinarka »RTL Direkta« svojim je pričama ukazivala na nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze siromašni, a nagradu je dobila za prilog s početka 2020. o tročlanoj obitelji Švelić iz okolice Sesveta koja je za Novu godinu poželjela krevet. Priča o teško bolesnom ocu Josipu, 41-godišnjem sinu Goranu koji ima Downov sindrom te njegovoj pomajci Anđelki izazvala je lavinu reakcija pa im je vrlo brzo stigla pomoć iz cijele Hrvatske.


– Svaku nagradu je teško dobiti, a još teže obraniti. Nisam mogla vjerovati da sam ponovo dobila nagradu »Svjetionik«. Kad sam to doznala, bila sam u vožnji i na kružnom toku od šoka umalo izazvala kaos. Iskreno, nisam je očekivala, ali moju je nagradu očekivao kolega Goran Latković koji je cijelo vrijeme bio uvjeren da mi stiže novi »Svjetionik«. Presretna sam zbog toga, posebno zato što pobjednika biraju osobe koje o siromaštvu znaju jako puno, kaže Kristina koja je »Svjetionik« već osvojila 2018.
Na njezin uspjeh ponosan je cijeli tim »RTL Direkta«, baš kao i cijeli Informativni odjel RTL-a. Kristina smatra da kao nacija nismo dovoljno osviješteni o tome koliko je siromaštva oko nas i u kakvim uvjetima ljudi žive, no vjeruje da stvari kreću nabolje.


– O siromaštvu se do potresa i pandemije pričalo jako malo, a moj dojam je da je sada socijala više dobila prostor u udarnom terminu i da smo napokon otvorili oči pred tim velikim problemom.


Tek sada vidimo koliko je Hrvatska siromašna i da nisu siromašni samo beskućnici, nego i oni koji svakodnevno rade i primaju plaću. Sretna sam ako moja priča barem jednu osobu motivira da nekom pomogne i drugi put kada se sretne sa siromaštvom ne okrene glavu. To znači da ovaj posao dobro radim i to mi je najveća nagrada. Ako taj rad prepozna i struka, kao u ovom slučaju kada sam ponovo dobila »Svjetionik«, zaključila je Kristina Čirjak.