320 kvadrata

Središnja informativna emisija HTV-a od danas u puno većem prostoru: Redizajnirani Dnevnik iz novog, modernog Studija 12

Siniša Pavić

Foto: Davor Kovačević

Foto: Davor Kovačević

Novi će Dnevnik biti obogaćen tzv. proširenom stvarnosti. Tema dana bit će integrirana u Dnevnik, koji će trajati od 19 sati do 19.49, potom slijedi 7 minuta Sporta te Vremenska prognoza. Novina je da će gledatelje kroz Dnevnik voditi Đurica Drobac, Marta Šimić Mrzlečki i Vlatka KalinićVečeras, u ponedjeljak 21. rujna u 19 sati na Prvom programu Hrvatske televizije prvi će put središnji večernji Dnevnik HTV-a biti emitiran iz novog studija – Studija 12!


Nakon 30 dugih godina glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću uspjelo je ono što su mnogi prije njega htjeli, posložiti stvari tako da se ekipa središnje informativne emisije HTV-a iz studija »velikog« oko 80 četvornih metara preseli u veliki, novi, tehnički moderno opremljen studio velik oko 320 kvadrata! I to je, tu dileme nema, uspjeh i velika stvar za HRT, kako god da prvo izdanje večeras izgledalo.


Bruno Kovačević, Foto: Davor Kovačević


Bivši prisavski trg


Nekolicina pripadnika sedme sile koji kontinuirano prate rad javnog servisa za potrebe vodećih hrvatskih tiskovina, dobila je prigodu proviriti u novi studio i prije startnog emitiranja. Da nije veliko, ne bi ih pred vratima Prisavlja dočekalo sve vodstvo HRT-a, a da nije dobro, ne bi isto to vodstvo bilo neskriveno dobre volje.
Imaju i zašto biti dobre volje jer ono što je nekada bio prisavski trg, na kojem se uglavnom dočekivalo goste i pila kava, sada je veliki, moderan studio koji otvara mogućnosti za štošta.


Zaslužni za novi studio

Kazimir Bačić posebno je istaknuo angažman onih vrijednih trudbenika koji su iza kamere učinili velik posao da novog studija i Dnevnika bude.


Vrijedi bar dio njih nabrojiti: scenograf je Nenad Borgudan, voditelj izvođenja scene Alen Čadež, tehnička vodstva studija čine Mile Boban, Petra Dražić, Goran Jerbić, majstor rasvjete je Marko Foretić, dizajner grafike Damir Sabolović i Jozo Kandžija, a redatelj Dnevnika Siniša Bulajić


– Nakon pet godina ovo je redizajn Dnevnika. Došlo je vrijeme da se napravi redizajn, modernizira i uskladi Dnevnik s vremenom u kojem živimo.


S druge strane, prvi smo put nakon 30 godina izašli iz studija koji je skučen i neprimjereno malen, svega 80-ak kvadrata. Ovaj je studio površine 320 kvadrata, opremljen najmodernijom tehnologijom, videozidovima, grafičkim izričajem, virtualnom stvarnošću. Mislim da će to biti osvježenje i na korist naših gledatelja – istaknuo je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić prije samog obilaska novog studija.


HTV predstavio novi studio za emitiranje Dnevnika, na slici Katarina Periša Cakarun, Kazimir Bačić, Renato Kunić,
Foto: Davor Kovačević


Nova, moderna grafika


O nekim novinama novog Dnevnika govorila je urednica Odjela informativnog medijskog servisa Katarina Čakarun Pariša.


– Novi će Dnevnik biti obogaćen tzv. proširenom stvarnosti, potpuno novom najmodernijom tehnologijom kojom se koriste najrazvijenije europske i svjetske televizije. Što se tiče samog formata Dnevnika, ukidamo Temu dana, koja je dosad išla nakon Prognoze vremena, te će ona biti integrirana unutar samog Dnevnika.


Dnevnik traje od 19 sati do 19 sati i 49 minuta, nakon Dnevnika je sedam minuta sporta i čitav taj blok Sporta i Vremenske prognoze završava u 20 sati i 4 minute.


“Prvi smo put nakon 30 godina izašli iz studija koji je skučen i neprimjereno malen, svega 80-ak kvadrata. Ovaj je studio opremljen najmodernijom tehnologijom, videozidovima, grafičkim izričajem, virtualnom stvarnošću
Kazimir Bačić

I dalje će se naši najjači novinari i reporteri javljati s mjesta događaja i informirati javnost, a novina jest da će nas kroz Dnevnik voditi Đurica Drobac, Marta Šimić Mrzlečki i Vlatka Kalinić, koja je naše novo lice, a zapravo naša dugogodišnja novinarka, kazala je Čakarun Periša.Tomu je kao novost dodala i činjenicu da će unutar Dnevnika novinari i reporteri specijalizirani za određena područja, zahvaljujući mogućnostima što im ih novi studio pruža, približavati, objašnjavati i predstavljati gledateljima određene teme putem nove, moderne grafike.


No, ponešto je i toga što čelnici HRT-a i nisu otkrili, male tajne i iznenađenja što su ih ostavili za sam početak emitiranja. Je li to možda nova špica ili pak štogod drugo, vidjet će se večeras.


Renato Kunić u “starom studiju” iz kojeg je on vodio Dnevnik. Foto: Davor KovačevićViše šetanja i sjedenja


U novom studiju za novinarskog posjeta i uzbuđenje i užurbanost onih koji su studio, usprkos svemu pa i koroni, upogonili u zadanim rokovima. Tu je i Zvonimir Jukica, šef tehnologije HRT-a, a tu je i Đurica Drobac, koji je taman završio vođenje jednog Dnevnika iz starog studija da bi došao još malo uvježbavati vođenje iz novog studija.


Drobac je i taj koji će večeras uvesti i djelatnike HRT-a i gledatelje u novu eru HTV-ova Dnevnika. A studio je taman takav da se vidi kako će Drobac i njegove kolegice ubuduće manje stajati na nogama. Jer se u ovom studiju sjedi!– Više ću sjedit’ i više ću se šetat’ – smije se na to Drobac.


Sunčana strana Prisavlja ide dalje

Zbog velika zanimanja publike te iznimno pozitivnih reakcija javnosti, glazbenika i medija, HRT će ljetni open-air projekt Sunčana strana Prisavlja produljiti i u drugoj polovici rujna.


Sutra u 20 sati na središnjoj će ljetnoj pozornici nastupiti kultni Kojoti, a samo dan kasnije na istom će mjestu biti proslavljeno 15 godina Vijesti iz kulture uz prijenos uživo, crveni tepih i goste – brojne osobe iz kulturnog i javnog života. Iste večeri u 21 sat nastupit će popularna grupa Vatra.


I bome, šetat će se jer između dvaju velikih stolova, iza kojih su veliki videozidovi, ima koji metar što ga valja prehodati, ako već iz podova i sa stropa ne izleti kakva grafika, sad kad se za to ima tehnologija.


Da će grafika biti ponajveća razlika između »starog« i »novog«, mišljenja je i ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, čovjek koji je onomad godinama i vodio Dnevnik HRT-a.


Kazimir Bačić, Foto: Davor Kovačević


Više, kaže, ne bi, ali je zato rado pozirao u malom studiju koji postaje prošlost. Razlika je ogromna. Oni koji stvaraju Dnevnik dobili su primjerene uvjete i niz tehničkih pomagala na raspolaganje. Sada je sve na njima.


Od večeras Dnevnik ne da može, nego mora, biti samo bolji. Koliko se tijekom vikenda vježbao svaki detalj, uspjeh ne bi smio izostati.


dnevnik

Foto: Davor Kovačević