ZVIJEZDE PJEVAJU

Primorske snage otkrivaju kako se pripremaju za dvanaestu sezonu HRT-ovog šoa

Marko Dobrecović

Nove zvijezde jedva čekaju šouOve subote na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije započinje 12. sezona emisije »Zvijezde pjevaju«. Zabavni šou natjecateljskog karaktera u novoj sezoni okuplja osam parova, koji su sastavljeni od osam pjevačkih amatera, osoba iz javnog života, i njihovih mentora koji ih svojim savjetima vode kroz šou.3


Nakon što je pretprošle sezone emisije slavio kvarnerski duo Ferlin-Battifiaca te nakon što je prošle sezone Riječanka Mia Negovetić do pobjede vodila Marca Cuccurina, ove ćemo godine u emisiji »Zvijezde pjevaju« imati prilike čuti četiri kvarnerska glasa, dvije zvijezde i dvoje mentora, koji će se okušati u natjecanju.


»Stari« žiri


Riječke voditelje Anu Radišić i Davora Jurkotića iz emisije u emisiju mentorirat će Alen Đuras i Gina Damjanović, dok će i sami u mentorsku ulogu stati mladi pjevač s otoka Krka Vjekoslav Ključarić i pjevačica s dugogodišnjom riječkom adresom Ivanka Mazurkijević.
Vjeko će podučavati mladoga glumca Lovru Juragu, dok će Ivanka savjetovati glumicu Luciju Šerbedžija. Svim će kvarnerskim snagama ovo biti debi u šou, dok će i ove sezone u žiriju emisije biti Primorci Marko Tolja i Mario Lipovšek Battifiaca, uz koje će sjediti uvijek nasmijana Danijela Martinović.


Voditeljicu Anu Radišić gledali smo kao zaštitno lice glazbenih emisija, no ovo će joj biti prva prilika da pred širim auditorijem pusti glas. Radišić za boravka u šou želi, kako kaže, upoznati neku novu Anu.


Alen Đuras i Ana Radišić


“Odrasla sam uz »Zvijezde pjevaju«, obožavala gledati i slušati parove! Iznenadila sam se i obradovala pozivu, no moram biti iskrena i reći da me uhvatio strah i panika. Onda sam propjevala svojoj kumi i prijateljici Lari Antić Prskalo, koja je nekoliko sezona imala ulogu mentorice u šou.


Ona me ohrabrila i dala vjetar u leđa. Tek sam se onda odvažila. Očekivanja imam jedino od sebe same, a to je istraživanje i otkrivanje neke nove Ane; pustiti glas i učiti o njemu, a najviše uživati u energiji koja je već preplavila sve nas koji sudjelujemo. Jako sam, baš jako uzbuđena”, poručuje voditeljica.


Vježbam i napredujem


Ana se sa svojim pjevačkim mentorom Alenom Đurasom već neko vrijeme priprema za emisiju.


“Glazba je prisutna u mom životu od ranog djetinjstva. Završila sam osnovnu glazbenu školu, kod kuće slušala razne žanrove te pratila razvoj svoga brata, kojemu je glazba postala profesija. Prirodno mi se i kroz posao dogodilo da sam se na svom profesionalnom putu najviše bavila njom.


Upravo je iz tog razloga razumijem, no nisam se odvažila pustiti glas izvan svoja četiri zida. Svjesna sam svojih mogućnosti. Ovo mi je sad golemi izlazak iz zone komfora, međutim slijedim najvažniji savjet svoga brata – vježbam!


Napredujem svakim danom, a time se osjećam opuštenijom. Usto, moj mentor Alen i ja iz dana u dan postajemo prvi tim. Na prvu smo divno kliknuli. Smatram da je upravo timski duh prvi i osnovni preduvjet za sve. Alen me osjeća, podržava i golema je podrška. Glasovi nam se lijepo slažu i mislim da ćemo biti dobar tandem pred kamerama, baš kao što smo i sada iza kamera. Veselim se ovoj našoj zajedničkoj avanturi”, kaže nam Radišić.


U savladavanje nota kreće i Davor Jurkotić. Nakon što je prošlih sezona emisiju pratio povremeno, Davor ove sezone i sam staje pred mikrofon, a očekuje zabaviti se.


Davor Jurkotić i Gina Damjanović


“»Zvijezde pjevaju« u prošlosti nisam pretjerano pratio, ali uvijek sam znao tko nastupa i kada bih uhvatio to na programu, bacio bih oko. Kada su me nazvali da se okušam u »Zvijezde pjevaju«, baš sam se razveselio. Bit će to za mene posve novo iskustvo koje će mi biti zanimljivo doživjeti.


Očekujem isključivo zabavu. Kada me urednica Uršula Tolj nazvala za sudjelovanje, na pameti mi je samo bila misao kako ću se dobro zabaviti. Kroz život prečesto odrađujemo stvari, a da pritom nismo potpuno prisutni. Ovdje želim biti prisutan 100 posto; upoznavati nove ljude i uživati koliko je to moguće, a ja se nadam da će to biti što duže”, govori Jurkotić.


Odlična učiteljica


Pjevački amater na glazbenu avanturu kreće uz pomoć pjevačice Gine Damjanović. Učenik Davor i učiteljica Gina dobro se slažu, a Gina će svojim savjetima pomoći Davoru pri izlasku iz zone komfora.


“Pjevanje mi definitivno predstavlja izlazak iz zone komfora. Bilo bi glupo da ja znam pjevati i da idem u ovaj šou. Mislim da je poanta svakog showa da se gledatelji zabave, da bude smijeha i zezancije. Mislim da si, kao sudionik, natjecateljima puno simpatičniji kada lošije pjevaš.


Sjećam se kada je Davor Meštrović pjevao u šou i kako se trudio pjevati, no nije mu išlo. Mentorica Gina i ja se super slažemo, a i ona je zadovoljna. Mislim da sam dobio odličnu mentoricu. Dosta ljudi koji se bave glazbom kažu da sam dobio najbolju mentoricu!


Ginu ne zovem mentoricom, već učiteljicom. Imam dosta velike želje oko pjesama. Svi se mi često uhvatimo u autu kako pjevamo neku pjesmu, stranu ili domaću, koja u tom trenutku svira. Glazba koja svira u autu često je glasnija nego što ti pjevaš, pa onda mislimo da i sami znamo pjevati. U tim trenucima tu je Gina koja me spusti na zemlju. Kaže meni moja učiteljica: »Lijepo je to, ali ajmo mi nešto jednostavnije otpjevati, jer će biti još teže kada se na sceni upale reflektori«”, prepričava Davor Jurkotić.


»Nije bilo mrdanja«


U mentorskoj ulozi već se neko vrijeme snalazi Ivanka Mazurkijević. Pjevačica će kroz šou voditi glumicu Luciju Šerbedžija s kojom je u prijateljskim odnosima.


Ivanka Mazurkijević i Lucija Šerbedžija


“Pratila sam prijašnje sezone šoua, mnogo mojih dragih prijatelja sudjelovalo je tijekom proteklih 11 sezona. Nekoliko sam puta bila blizu da se i ja pridružim, no ovaj put »nije bilo mrdanja«. Lucija Šerbedžija mi je prijateljica i ona je htjela mene. Urednica Uršula Tolj nazvala me i neovisno te me i to uvjerilo da nije bitno što će biti s nama”, kaže Ivanka.


Ivanka Mazurkijević od sudjelovanja u emisiji očekuje zabaviti se, a na probama je već zabavno.


“Očekujem, a i na probama već imam veliku zabavu. Nadam se da će gledatelji glasovati za nas, da ipak malo potrajemo u šou, no to je, uz trud, sudba i sreća. Moramo se, dakle, brzo zabaviti. Nisam od natjecanja, no danas su sve zabavne emisije tako koncipirane, stoga – ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se.


Kao mentorica nemam iskustva, no radim s glumcima u kazalištu te isključivo svojim iskustvom pokušavam prenijeti sliku. Lucija je već odavno pjevačica, stoga mi je ovo isključivo prijateljska podrška, a manje »školski dril«. Ona bira svoju zonu komfora, uz mali izazov u svakoj pjesmi.


Znam da svi autori žele i vole raditi s njom pa mislim da sam realna u hvaljenju Lucije. Posebna je u svakom smislu. Naše probe traju i vesele su. Obje puno pričamo, stoga će minutaža, ma koliko duga bila, za nas dvije biti kratka”, šaljivo će Ivanka Mazurkijević.


Vokalna kemija


Mladog glumca Lovra Juragu podučavat će Vjekoslav Ključarić. Pjevač s Krka i ranije je podučavao druge, no ne i vokalno, stoga će i sam Vjeko naći u novoj ulozi.


Vjeko Ključarić i Lovro Juraga


“Povremeno sam pratio »Zvijezde pjevaju« i uvijek me zanimalo kako bi to izgledalo kada bih se i sam pronašao u mentorskoj ulozi. Jako me razveselio poziv za sudjelovanje u emisiji i jedva čekam da počne!


Od šoa očekujem dobru zafrkanciju i da traje čim duže. Lovra sam prvi put vidio na dodjeli nagrada Zlatni studio i već sam tada pomislio kako bi super bilo da mentoriram nekog poput njega. Nekoliko dana poslije dobivam poziv od uredništva »Zvijezda« i javljaju mi da sam mentor baš njemu.


Podučavanje klavira ne bi mi bilo strano, no s vokalnim se mentoriranjem prvi put srećem i to mi je najdraži izazov, a s obzirom na to da Lovro i ja imamo vokalnu kemiju, vidim nam svjetlo na kraju tunela”, prepričava Vjekoslav Ključarić.


Vjeko i učenik Lovro pripremaju se na zabavan način, a dobre energije, kako Vjeko kaže, neće nedostajati.


“Probe su već u punom jeku, a Lovro je pravi timski igrač. Često smo na telefonu u dogovorima oko pjesama, vježbamo na televiziji, ali tu i tamo nabacimo karaoke dok nas susjedi ne potjeraju. Lovro toliko dobro napreduje da, vjerujte mi, ni sam ne znam što sve možete od nas očekivati, ali siguran sam da ćemo se odlično snalaziti u svim žanrovima, a uz pjevanje, veliku ulogu igra i dobra energija, koje na pozornici neće nedostajati”, zaključio je Vjeko.