POČAST ŽRTVI

Prigodni program HTV-a i Hrvatskog radija: Cjelodnevni program za Dan sjećanja

Ivana Kocijan

Foto: HRT

Foto: HRT

Javljanja uživo, reportaže i dokumentarci bit će posvećeni Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i ŠkabrnjeHrvatska radiotelevizija sutra priprema prigodan program u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koji počinje prijenosom na Prvom i Četvrtom programu u 9.45 te koji će trajati do prijenosa svete mise iz Vukovara do 12.30. Reporteri koji se javljaju su Stela Sep, Igor Rotim, Petar Vlahov, Eugen Husak, Marija Gantar, a u Škabrnji Edi Škovrlj. U studiju u Zagrebu s gostima je Branko Nađvinski.


Nataša Ban donosi potresnu reportažu o djeci vukovarskim žrtvama, svjedočanstvo Anite Kolarić Gregurić, tada 14-godišnjakinje, kojoj su u jednom danu poginuli 12-godišnji brat i 11-godišnji bratić, a i sama je bila ranjena. Maja Sever donosi reportažu o dvjema vukovarskim djevojčicama, Jeleni i Suzani, koje je te ratne godine jedna ćelava lutka povezala za cijeli život.


Reportaža o vodotornju


Renata Waldman ispričat će priču o predaji Mitnice, a Zrinka Perić donosi reportažu o simbolu grada, novoobnovljenom vukovarskom vodotornju, o braniteljima Ivanu Ivaniki i Hrvoju Džalti koji su do pada grada noću na vodotoranj postavljali hrvatsku zastavu i tako prkosili neprijatelju. Sanja Mikleušević donosi originalne faksove tekstova Siniše Glavaševića koje je slao uredniku Hrvatskog radija Mladenu Kušecu koji je zaslužan za to što su one objavljene u Pričama iz Vukovara.
Urednica prijenosa je Ana Jelinić. Emisiji i prijenosu mise na HTV 1 prethodi dokumentarni film »Heroina Vukovara – dr. Vesna Bosanac«. U povodu obilježavanja 29. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, HRT će prikazati i dokumentarne filmove »Srce Vukovara«, sutra na HTV 1 u 21.03 te »Ni krivi ni dužni« u 14.55 s reprizom u 23.26. Na HRT 4 u 20.05 sati na rasporedu je dokumentarni film »Vukovarski junak Blago Zadro«. NA HRT 3 u 16.35 bit će prikazan dokumentarac »Uskrsla Škabrnja«, redatelja Dominika Zena. Snimatelj ostvarenja iz 2010. godine je Mirko Vojanić, a urednik Stjepan Kolak.


Radijski program


U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i Hrvatski radio na 1. programu sutra će emitirati prigodni program. Nakon Jutarnje kronike iz Vukovara emitirat će se emisija »U mreži Prvog« posvećena žrtvi Grada Heroja i njegovoj budućnosti. Emisiju uređuje i vodi Davor Lončarić.


Nakon emisije »A, sad Vlada« u novom izdanju emisije »Civilno društvo« Barbare Vid govorit će se o socijalnoj samoposluzi u Vukovaru i programima pomoći stanovnicima Vukovara.


Bit će emitirana i posebna emisija posvećenu Danu sjećanja te izravan prijenos prigodnog programa »Kolona sjećanja na Vukovar i žrtve Vukovara« uz javljanja reportera s relevantnim sugovornicima duž »puta stradanja«. S vukovarskoga groblja izravno će se prenositi sveta misa u povodu Dana sjećanja. Nakon »Dnevnih novosti« i javljanja i reportaža iz Vukovara te javljanja iz Škabrnje, bit će emitirana posebna emisija posvećena tragediji Vukovara urednice Željke Bačić, a nakon emisije »Aktualno u 17« bit će emitirana i posebna emisija posvećena tragediji u Škarbnji urednika Vladimira Šetke.


 


»Moj Vukovar« grupe Zaprešić Boys

Zaprešić Boys snimili su »Moj Vukovar«, najemotivniju pjesmu u karijeri.
– Pjesma posvećena gradu Vukovaru nije ideja koja nam je došla iznenada. Želja za odavanjem počasti tinja u nama još od samih početaka grupe. Međutim, uvijek je postojao taj respekt, bojazan i određena kočnica da pjesma neće ispasti dovoljno dobra, odnosno onakva kakvu smatramo da grad Vukovar i zaslužuje. Nedavno smo imali čast nastupiti na svečanom otvorenju obnovljenog Vukovarskog vodotornja te osjetili da je »to sada to«, otkrili su.


Pjesma je to o ljubavi prema Vukovaru, ali i doprinosu i žrtvi koju je ovaj grad podnio za vrijeme Domovinskog rata. Tekst pjesme potpisuje Marko Novosel, glazbu Ante Pecotić, a za produkciju i aranžman zaslužan je Bojan Šalamon Shalla. Videospot u režiji Nevija Smajića i Marija Borščaka sniman je na lokacijama diljem Vukovara. Spotom su željeli naglasiti prirodne ljepote grada i odati počast simbolima patnje koji su neizostavni dio naše prošlosti.


– Poanta same pjesme je pozitivan pogled u budućnost koji će omogućiti boljitak grada i regije s naglaskom na to da se nikada ne zaboravi prošlost i ljudi koji su branili Vukovar devedesetih godina prošloga stoljeća, zaključili su.