Hrvatska udruga radijskih nakladnika

Posebna HURIN-ova nagrada za pjesmu Zagrebačkog festivala

Ivana Kocijan

Foto: PROMO/UNISON

Foto: PROMO/UNISON

Radijske postaje koje čine Hrvatsku udrugu radijskih nakladnika uključile su se u poznatu glazbenu manifestacijuSuradnja Zagrebačkog festivala i HURIN-a (Hrvatske udruge radijskih nakladnika) ove će godine rezultirati uvođenjem posebne, dodatne nagrade, nagrade za HURIN-ovu pjesmu Zagrebačkog festivala.


Predsjednik HURIN-a Željko Švenda rekao je kako je Zagrebački festival oduvijek bio poznat kao »rasadnik« dobre glazbe, a 69 radiopostaja koje su članice HURIN-a, još je prošle godine smatralo kako treba pružiti dodatnu podršku Zagrebačkom festivalu i pjesmama koje festival iznjedri.


– Prošle godine smo prvi put krenuli u suradnju, a ove godine nastavljamo. Pogotovo sada, kada su okolnosti nepredvidive i kada treba dati dodatnu podršku hrvatskoj glazbi i glazbenicima.
Naša djelatnost, radijska djelatnost, u ovakvim vremenima je itekako došla do izražaja. Pogotovo jer su glazbenici tijekom ove pandemije bili jako kreativni, puno je dobre glazbe snimljeno. I sve pjesme koje su ove godine poslane na Zagrebački festival i odabrane, također su dokaz te kreative, rekao je Švenda.


Zamjenik predsjednika HURIN-a Robert Turkalj pojasnio je kako zapravo surađuju HURIN i Zagrebački festival.


– Prošle godine smo se uključili tako što sam ja kao predstavnik HURIN-a bio u žiriju za odabir pjesama koje će se plasirati na Zagrebački festival. Tako smo krenuli, puštali smo sve pjesme na našim radiopostajama, uvrštavali ih na top-liste, prezentirali ih našim slušateljima i stvarali priču oko Zagrebačkog festivala.


Na isti taj način smo se uključili i ove godine. S obzirom na pandemiju i odgodu festivala, još je više prostora i vremena za dodatna emitiranja pjesama koje su odabrane, a radiopostaje u sklopu HURIN-a osim što emitiraju i preslušavaju, isto tako i ocjenjuju te će odabrati najslušaniju pjesmu prema odabiru svojih članica, rekao je.