Mini serija

Pogledali smo novu Netflixovu triler seriju Clickbait uz sav užas koji nosi sa sobom

Dijana Ljubanović

FOTO/Screenshot

FOTO/Screenshot

Nitko ne voli spoilere, ali ipak ćemo preuzeti taj rizik i upustiti se u bavljenje novom, vrlo popularnom mini serijom na Netflxu koja upravo nosi taj omraženi naziv – Clickbait.Definitivno ćemo se složiti da svijet nije isti kao što je bio prije deset godina. Povezivanje ljudi, izgradnja odnosa, ono što čitamo, gledamo, konzumiramo, pomaknuto je i granice više nisu na onim mjestima gdje su bile ranije.


Bešćutnost, glad za skandalima, bizarnostima i gorem od goreg, sastavni je dio svakodnevice, ako uzmemo u obzir što se plasira u medijima, kako danas izgledaju reality showovi, kakve su tv serije i filmovi, a tek kako izgledaju mediji. Clickbait nosi težinu iza sebe i gorak okus koji ostavlja duboke posljedice, baš kada se iza toga krije tragedija.


Nitko ne voli spoilere, ali ipak ćemo preuzeti taj rizik i upustiti se u bavljenje novom, vrlo popularnom mini serijom na Netflixu koja upravo nosi taj omraženi naziv – Clickbait.
Kritičari su, uglavnom, pisali kako bi radije preporučili da se ova serija ne gleda. Iza ružnog početka, slijedi još ružniji rasplet i kraj. Nepravda, bizarnost, nesretni događaji, razorena obitelj, igra koja preraste u tragičan događaj koji u gledatelju budi bijes, šokiranost i gorčinu. I ostavlja retoričko pitanje, koliko je potrebno da se nekome ukrade identitet i da mu se od života napravi pakao ili čak, da osoba izgubi život zbog mreže laži i imaginarnog svijeta koji je netko osmislio zbog usamljenosti i viška vremena.Zašto svi seriju Clickbait odgledaju u dahu


Ova Netflixova triler serija se sastoji od osam nastavaka u kojemu se polako raspetljava pozadina nemilih događaja. Komentari publike se odnose, uglavnom, na pohvale oko pametnog raspleta i uspješnog držanja napetosti tijekom cijele serije.


U prvoj epizodi se brat i sestra posvađaju na maminom rođendanu i on je otjera iz kuće, uz riječi da uništi sve što dotakne i da mu se gubi iz života. Već sljedećeg dana, kreće drama potpuno nevezana za uvodnu scenu. Radnja se vrti oko tajanstvenog nestanka Nicka Brewera i videa koji je osvanuo na internetu u kojem se on pojavljuje kao zatočenik pokazujući čudne natpise koji sugeriraju da je on zlostavljač žena, ali i da je jednu ubio.


Svi koji ga znaju su u šoku jer Nick slovi kao otac pun ljubavi, muž i brat. I odjednom se iznenada i tajanstveno ne pojavi na poslu i nitko ga ne može pronaći. Panika među njegovim najbližim ljudima time je veća zbog natpisa iz videa – „S pet milijuna pregleda umirem”.


Ali jedno nije poznato: je li to prijetnja ili priznanje? Ili oboje?Njegova sestra Pia i supruga Sophie žure ga pronaći i spasiti te na kraju otkrivaju stranu Nicka za koju nisu znale da postoji. U svakoj od osam epizoda priču vidimo s gledišta različitog lika. U jednoj epizodi je fokus na sestri, drugoj na supruzi, sinu…


Triler istražuje načine na koje se potiču naši najopasniji i nekontrolirani impulsi u doba društvenih medija, otkrivajući sve veće prijelome koje nalazimo između naših virtualnih i stvarnih osoba. Svi znaju da će s pet milijuna pregleda umrijeti, no broj klikova raste munjevitom brzinom iz minute u minutu. Tako svi postaju sudionici zločina, zar ne?


Ono što tjera gledatelja da odgleda svaku epizodu su gotovo nevjerojatni preokreti i sumnjivci koji se pojavljuju iz scene u scenu, iz epizode u epizodu, a mračne tajne likova ne prestaju šokirati. Kao i nevjerojatno informatičko znanje naoko običnih klinaca iz susjedstva koji su i pomogli rasvijetliti slučaj.


Iako teška priča, i usprkos upozorenjima kritike kako je bolje ne gledati, zatvaranje očiju pred ovakvih društvenim problemom neće izbrisati ovakve pojave. Povećati oprez i osvijestiti opasnost koja vreba na internetu, ali i u neposrednoj blizini koja nas okružuje poruka je koja se može iščitati iz ove turobne priče.


Dobro razmisliti s kime dijelimo detalje iz života, tko zna naše lozinke na pametnim telefonima i računalima je hod po rubu. Život s oprezom mogao bi izgubiti čar koju nosi spontanost i povezivanje s drugim ljudima, ali mogao bi nas barem djelomično zaštiti od opasnosti koje vrebaju u modernom dobu.


 Za one kojima je važna glumačka postava


Zvijezde koje nose priču Clickbaita su: Adrian Grenier (Entourage, Drive Me Crazy), Betty Gabriel (Get Out, The Purge: Election Year) i Zoe Kazan (The Big Sick, Ruby Sparks). U seriji se također pojavljuju  Phoenix Raei, Elizabeth Alexander, Abraham Lim, Jessie Collins, Ian Meadows, Steve Mouzakis i Daniel Henshall.