PLAŽA BIVIO

Počelo sedmo izdanje Empeduja Punk festivala: Pogo uz pjesmu “Mama ti se kupa gola”

Katarina Bošnjak

Festivalska atmosfera se osjetila već u centru grada, kada su nekoliko sati prije koncerta brojni punkeri i obožavatelji srodnih žanrova na Fiumari zajedno čekali dolazak autobusa linije 1.

Sedmo izdanje dvodnevnog Empeduja Punk festivala večeras je otvoreno na plaži Bivio, pored Empeduja beach bar-a. Za razliku od prošle godine, kada su bendovi imali više manjih tehničkih poteškoća zbog nemogućnosti provođenja struje i korištenja nepouzdanog agregata, ove je godine prva večer prošla u savršenom redu. Festivalska atmosfera se osjetila već u centru grada, kada su nekoliko sati prije koncerta brojni punkeri i obožavatelji srodnih žanrova na Fiumari zajedno čekali dolazak autobusa linije 1. Tako je, kao i prethodnih godina, ista autobusna linija između 19 i 21 sat bila glavno prijevozno sredstvo svih posjetitelja Empeduje, festivala koji je kroz godine zbog male hardcore punk scene ili pak dobre reprezentacije i kvalitete zaradio velik broj stalnih gostiju.
Prve su na pozornicu došle Štrace, mladi zagrebački trojac čiji je jedini cilj pružiti ljudima dobru zabavu i priliku da se “ispucaju”. Domišljati stihovi praćeni svirkom u klasičnom punk ritmu privukli su pažnju publike dovoljno da se stvori manji pogo, a pjesma “Mama ti se kupa gola” definitivno je zaintrigirala i one koji su sjedili dalje od pozornice, u uvalama plaže Bivio.
Idući je nastupio Koridor, relativno novi mračni post-punk bend, također iz Zagreba. Zvukom koji naginje mješavini ADS-a, Screaming Dead+a i jugo pank bendova 80-ih, Koridor je na prostor ispred pozornice privukao gotovo sve ljude koji su do tada sjedili, a nakon zadnje odsvirane stvari su dobili i nekoliko “hoćemo još”, no nažalost nije bilo vremena za produživanje nastupa.
Do kraja večeri su nastupila još dva benda; rokenrol trio Vipera iz Zagreba koji je sastavljen od članova prošlih sastava kao što su Hazarder, Disbaja i Cold Turkey te Totalni promašaj, predstavnici čuvene kraljevačke hardcore punk scene devedesetih.
Sutra se program nastavlja u istom ritmu uz jedan od prvih hardcore punk bendova na prostoru Jugoslavije, ljubljanske „Odpadke civilizacije“ koji su ove godine ponovno na okupu. Zatim će nastupiti lokalni bend “Bible thrower” umjesto “Pestarzta” koji je morao otkazati, duo „Crustalno jasno“ iz Mostara koji svira sirovi punk s elementima crusta i grinda te umjesto „Fonjature“ zadnji nastupaju „Liquid supercharge“ iz Pule, novo i još uvijek pomalo misteriozno ime na punk sceni.