Trud se isplatio

Po’ metra crijeva dobitnici tri Ri Rock Kipića 2022. na 44. Ri Rocku

Katarina Bošnjak

Foto: Dark Indigo

Foto: Dark Indigo

"Publika, struka i udruga Ri Rock kao kolektiv koji prati scenu prepoznali su angažman i dali nam nagrade"Na 44. Ri Rock Festivalu i dodjelama nagrada Ri Rock Kipić 2022. koji se u prosincu održao u OKC-u Palach nastupili su brojni riječki bendovi te se mogao čuti uistinu širok dijapazon žanrova. Čak tri nagrade osvojila je ča-metal institucija Po’ metra crijeva koja svojim specifičnim izričajem oduševljava publiku već dugi niz godina.


Foto: Dark Indigo


Ovim smo povodom razgovarali s vokalistom Hrvojem Karabaićem te gitaristom Jasenom Kekanovićem, a razgovor prenosimo u cijelosti.


Na 44. izdanju Ri Rocka ste osvojili čak tri kipića, jeste li očekivali takav rezultat?


Hrvoje: “Ja, evo, iskreno nisam. Očekivao sam eventualno za spot godine ili singl, ali da osvojimo sve tri kategorije u kojima smo bili nominirani, to ne”.


Album 17. travnja


Između ostalih, nagradu ste osvojili i za najboljeg izvođača ove godine, što je velika čast u malom moru riječkih bendova. Koji su neki od lokalnih bendova koje i sami slušate?
Hrvoje: “Od novijih bendova Soulcase mi se čine jako kvalitetni, od starijih tu su Krematorium, Diamond Dust, Chasing Nord, One Possible Option, Kryn… Ma, ima tu puno toga”.


Jasen: “Školjke, Japanski Premijeri i Žulj”.


U svibnju će biti održana promocija vašeg novog albuma »Boškarin 4«. Kako teče rad na albumu, je li već spreman za objavu, kada izlazi?


Hrvoje: “Album je zapravo gotov bio još u rujnu prošle godine. Također su i dva spota, od kojih je jedan i ‘Čižićka rapsodija’, odavno snimljena. Za ‘Čižiće’ smo se odlučili pustiti krajem rujna, baš zbog tematike pjesme, dok naš drugi, nadolazeći singl s albuma ‘Prokjeti Pust’ izlazi sredinom veljače, mada je kao spot bio zgotovljen i prije ‘Čižićke rapsodije’.


Mi smo velik dio prošle godine bili u fazi pregovaranja s raznim izdavačima za novi album i iz nekoliko ponuda koje smo dobili, najbolja nam se činila s No Profit Recordings iz Pule. Album izlazi 17. travnja kao CD i digitalno izdanje, a LP-e očekujemo negdje u srpnju”.


Osim što zasigurno preslušavate nadolazeći album, kakva vam još glazba najviše okupira ušne kanale?


Hrvoje: “Haustor, Vis Idoli, Pixies, Melvins, Black Sabbath, Judas Priest, The Beatles, Led Zeppelin, Lowrider, Mastodon, Soundgarden, Tool…”.


Jasen: “Slušaju se Kraftwerk, King Gizzard and the Lizzard Wizards, Paul Simon, Japanski Premijeri, Snap, pola ovih stvari koje Hrvoje sluša, soundtrackovi Kurosawinih filmova…”.


Nova čudovišta


»Čižićka rapsodija« osvojila je čak dvije nagrade – i kao singl te za spot. Znači li to da se trud na kraju isplatio i planirate li raditi još spotova u sličnom stilu?


Jasen: “Trud se isplatio. Publika, struka i udruga Ri Rock kao kolektiv koji prati scenu prepoznali su angažman i dali nam nagrade, a suradnja sa Sašom Đuračićem iz Undertoon studija, s kojim je stvoren spot za ‘Čižiće’ je nastavak dugogodišnje suradnje koju smo započeli kroz naše bendove OPP i Hesus Attor.


Ne postoji razlog da tu uspješnu i zabavnu suradnju prekinemo! Spot za pjesmu ‘Prokjeti Pust’, koji dolazi krajem veljače, napravljen je u suradnji s Filipom i Slađanom Gržinčić, parom koji je radio spotove za popularne hrvatske izvođače kao što su Vatra, Majke, Gibonni i Jonathan i iako je spot vizualno drukčiji od ‘Čižića’, očekujemo da će se ‘Čriva’ ‘Pustom’ dodatno približiti publici i da će ljudi diljem regije više cijeniti autohtoni izričaj koji predstavljamo”.


Najavili ste da uz novi album dolaze i nova čudovišta. Možete li nam reći nešto više o njima ili ćemo ipak morati pričekati i vidjeti sami?


Jasen: “Naravno! Na novom albumu imamo nekoliko pjesama u kojima su čudovišta protagonisti. Neka od tih čudovišta će biti u spotovima, a sva će se moći doživjeti samo na koncertu.


Foto: Dark Indigo


U svakom slučaju, do 15. siječnja je moguće kupiti kartu za veliku riječku promociju novog albuma po early bird cijeni i onda na koncertu upoznati, uz već poznatog Djeda Mrza i Franeta Iznutricosjeka, nova čudovišta”.


Nastup na lokalnom festivalu


Osim koncertne promocije u riječkom Pogonu kulture, gdje vas se još može slušati u sljedećim tjednima i mjesecima?


“U planu su festivalski i klupski nastupi koje ćemo najavljivati kako budu dogovoreni. Zasad su potvrđeni nastupi u Poljici 10. lipnja, na Pannonian Rock festivalu 13. kolovoza i u Zagrebu 12. svibnja.


Osim ovih dogovorenih nastupa, bend sprema i nastup na jednom popularnom lokalnom festivalu, ali o tome ćemo vas obavijestiti kad dođe vrijeme… Onima koji nisu upoznati s radom Po’ metra crijeva preporučamo da u svoju omiljenu tražilicu upišu ‘Čižićka Rapsodija'”.


Ostavljamo prostora za zahvale, poruke i pozdrave, kritike…


“Zahvaljujemo udruzi Ri Rock na nagradama i pozivamo sve koje zanima pravi, hrvatski, autentični ča-metal bend da nam se pridruže u subotu 20. svibnja u Pogonu kulture na velikoj promociji albuma ‘Boškarin 4’.


Koncert će se održati u organizaciji Distune Promotiona, a očekujemo punu dvoranu i super goste koje ćemo najaviti naknadno. Sve dodatne informacije potražite na stranici pometracrijeva.com, događaj potražite na Facebooku i gledajte i slušajte nas na streaming servisima”!