Unosan potez

Phil Collins i Genesis prodali autorska prava za nevjerojatan iznos

A. P.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Potražnja za katalozima pjesama poznatih glazbenika i dalje je velikaPhil Collins i njegovi kolege iz benda “Genesis”, Tony Banks i Mike Rutherford, pristali su prodati svoja izdavačka i autorska prava i snimljenu glazbu tvrtki Concord Music Group, potvrdila je tvrtka za Wall Street Journal. Kako se navodi, ovaj deal vrijedan je više od 300 milijuna dolara.


Ugovor uključuje i solo materijal, ponajviše Collinsove solo albume i Rutherfordov bend “Mike & the Mechanics”, koji je postigao uspjeh na top listama 1980-ih. Katalozi Petera Gabriela i drugih bivših članova Genesisa nisu bili uključeni u ovaj dogovor.

Ova transakcija jedna je od najvećih kad je u pitanju prijenos prava na glazbu. Isto su već napravili i drugi uspješni glazbenici: Bob Dylan prodao je svoj katalog pjesama tvrtki Universal Musi za cifru od gotovo 400 milijuna dolara, Bruce Springsteen je prodao svoja izdavačka prava i prava na snimljenu glazbu Sonyju za iznos od oko 600 milijuna dolara, a izvođači poput Stevie Nicks i Neila Younga prodali su različitu glazbenu imovinu za oko 100 milijuna dolara. Priča se da članovi Pink Floyda traže 400 milijuna dolara za svoju snimljenu glazbu i druga prava.


Trojica članova Genesisa, koji su u svojim ranim 70-ima, na ovaj potez su se odlučili zbog povećanja vrijednosti njihove imovine dok je tržište još vruće, s obzirom kako bi potražnja za katalozima pjesama mogla početi padati zbog sve viših kamata i inflacije, piše Variety.