Face to Face, Heart to Heart

Ovogodišnje online izdanje Far East Film Festivala prikazalo najbolje od sedme umjetnosti s istočne strane svijeta

Ervin Pavleković

Labyrinth of Cinema

Labyrinth of Cinema

Cilj festivala je transnacionalnošću sedme umjetnosti približiti kulturu istoka Europi, odnosno prikazati najnovije azijske filmske novitete u Europi koji većinom nisu dostupniPunih devet dana trajalo je ovogodišnje online 22. izdanje Far East Film Festivala u Udinama, jednog od najvećih filmskih festivala azijskog filma u regiji, no i cijeloj Europi.


Poprište zbivanja ovog festivala inače su Udine, udaljene samo oko 120-ak kilometara od Rijeke, no ove godine, s obzirom na globalnu situaciju s pandemijom te Italiju koja je bila jedna od najpogođenijih zemalja virusom COVID-19, održano je online izdanje ovog hvalevrijednog festivala transnacionalnog karaktera.


Filmske poslastice


»Face to Face, Heart to Heart« slogan je ovogodišnjeg izdanja koje je premješteno na platformu MyMovies.it na kojoj su gledatelji mogli uživati u posljednjim filmskim poslasticama koje dolaze s istočne strane svijeta.
Cilj festivala je transnacionalnošću sedme umjetnosti približiti kulturu istoka Europi, odnosno prikazati najnovije azijske filmske novitete u Europi koji većinom nisu dostupni. Ukupno je prikazano 46 filmova, od kojih su i četiri premijerno – »An Insignificant Affair«, »#HandballStrive«, »Victim(s)« te »I WeirDo«.


Osim prikazivanja novih filmova, ovo izdanje festivala bilo je usmjereno na rad japanskog redatelja Hirobumija Watanabea, prikazavši njegova četiri filma, uključujući i posljednji, »I Am Really Good« (2020.).Festival je otvorio južnokorejski blockbuster, kino-hit »Ashfall« (2019.) koji je još jednom potvrdio premoć južnog dijela korejskog poluotoka te njihov neosporiv status sekundarne filmske sile, nakon one primarne, jasno je, holivudske. Inače, radi se o filmu katastrofe s dobrim vizualnim efekima te utrci s vremenom koja uključuje i političke konotacije.


Derek Tsang, sin Erica Tsanga, dobitnika nagrade za životno djelo upravo na ovome festivalu, dobio je nagradu za najbolji film, za kineski »Better Days«, žanrovski »koktel« koji donosi priču o ljubavnome spoju zlostavljane srednjoškolke i uličnoga kriminalca. Ovaj je film prikazan na zatvaranju festivala, a odnio je, ne samo glavnu nagradu, već i srca publike.


More dobrih filmova


U moru dobrih filmova, zapažena je filipinska uspješnica »Sunod« (2019.) Carlosa Ledesme, zatim južnokorejski film katastrofe »Exit« (2019.), japanski »Labyrinth of Cinema« (2019.), južnokorejski »Beast Clawing at Straws« (2019.), no i mnogi drugi.


Stoga, potpunu listu filmova ovogodišnjeg izdanja festivala možete potražiti na mrežnim stranicama festivala – fareastfilm.com – što je i najbolja opcija s obzirom na prilično dobar izbor kvalitetnih filmova prikazanih na ovogodišnjem festivalu, no i s obzirom na različite ukuse svekolike publike.


NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM

pripala je kineskom »Better Days«, žanrovskom »koktelu« koji donosi priču o ljubavnome spoju zlostavljane srednjoškolke i uličnoga kriminalca


Festival je osnovan i započeo je 1999. godine kao ideja nekoliko entuzijasta koji su bili obožavatelji martial arts borilačkih vještina u azijskim filmovima te manje popularnih žanrova, no danas je ovaj festival jedan od najvećih promotora sedme umjetnosti s azijskih prostora.


Ovogodišnji festival trebao se održati od 26. travnja do 2. svibnja, no zbog situacije s pandemijom zbog koje je i ovogodišnje izdanje festivala online, održavanje festivala pomaknuto je na 26. lipanj, s trajanjem do 4. srpnja ove godine.