SERIJA NA HRT-U

Ove subote počinje serija o manje poznatim bitkama u prvim danima Domovinskog rata: Prva je bitka za Drenov klanac

P. N.

Predstavit će šest povijesnih vojnih operacija ograničenog karakteraZAGREB – Hrvatska radiotelevizija (HRT) u subotu, 4. veljače na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 13:05 prikazuje dokumentarnu seriju “Nepoznate bitke Domovinskog rata: Bitka za Drenov klanac“.


 


Ova trodijelna dokumentarna serija govori o manje poznatim bitkama u prvim danima Domovinskog rata.
 


Predstavit će šest povijesnih vojnih operacija ograničenog karaktera koje su svojim pozitivnim ishodom značajno promijenile stanje na terenu, ojačale moral hrvatskih vojnika, dragovoljaca i civila na ratom ugroženim područjima.


Sugovornici – povjesničari i vojni stručnjaci – otkrit će nam taktičku važnost pojedinačne operacije i razloge za njezino izvođenje usprkos nesrazmjeru u ljudstvu i naoružanju između agresora i hrvatskih branitelja.


Prva epizoda posvećena je malo poznatima, ali izuzetno važnim operacijama u Domovinskom ratu u kojima su hrabri, slabo naoružani branitelji Otočca okupljeni u 133. brigadu HV (ZNG) sa svojim prvim ratnim zapovjednikom Davorom Peitelom tijekom jeseni uspjeli ne samo osloboditi i deblokirati Otočac nego i vratiti pod hrvatsku kontrolu sela Čanak i Ramljane.


Ovim pobjedama branitelji Otočca su osigurali cestovnu komunikaciju jedinom kvalitetnom prometnicom kroz Liku i Gacku koja je spajala hrvatski sjever i jug.m Joe’s Violin, a donated


 


Scenarij i režija, Ivana Cigić. Urednik, Jozo Barišić