Počele pripreme

Otvoren natječaj za MIK 2021.

Ivana Kocijan

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Autorima se preporuča da traže nove ideje kako u stihovima, tako i u glazbi. Natječaj traje do 17. veljače 2021.Nekoliko mjeseci nakon posebnog, jednodnevnog MIK-a 2020. godine na kojem je pobjedu odnio mladi istarski pjevač Tedi Grubica, započele su pripreme za MIK 2021. Jučer je tako objavljen natječaj za skladbe koje će biti izvedene na Melodijama Istre i Kvarnera sljedeće godine.


Uvjeti natječaja su jasni. Skladbe upućene na natječaj moraju imati zastupljen barem jedan od dva elementa: stihovi skladbi mogu biti pisani na čakavici Istre i Kvarnera i jadranskih otoka ili na hrvatskom književnom jeziku, talijanskom dijalektalnom i književnom jeziku (s tematikom vezanom uz Istru i Kvarner); u glazbenom dijelu: korištenje etno elemenata istarsko-kvarnerskog podneblja, u duhu najljepših ostvarenja festivala MIK.


Preporuča se autorima da traže nove ideje kako u stihovima, tako i u glazbi. Skladbe mogu biti pisane kao zabavne pjesme ili kao pjesme slobodnog glazbenog oblika, uz korištenje sredstava i postupaka svojstvenih modernoj, zabavnoj, pop, rock, folk ili bilo kojem suvremenom pravcu glazbe.
– MIK je pokazao otvorenost prema svim stilovima glazbe i potiče mlade autore da stvaraju ono što osjećaju kao svoj način izražavanja. Moguća su manja odstupanja od pravila iz prve točke ako su zastupljeni drugi elementi koji neupitno potvrđuju da autorsko djelo ima u nekom od elemenata ono »nešto« za što možemo reći: i to je MIK, navodi se u Uvjetima natječaja.


Autori glazbe dužni su voditi računa o kvaliteti stihova, a glazba i stihovi ocjenjivat će se kao jedinstveno djelo. Svaka prijava mora sadržavati sljedeće elemente: demo snimku (mp3 ili CD) sa snimljenom vokalnom dionicom i instrumentalnom pratnjom jednog ili više instrumenata; stihove skladbe; podatke o autorima i kontakt informacije. Skladbe upućene na natječaj ne smiju biti ranije objavljene i izvedene, a autori garantiraju originalnost prijavljenih djela.


U slučaju bilo kakvih sudskih sporova po ovom pitanju, svu odgovornost snosi autor. Autori nemaju pravo naknadnog povlačenja prijavljenih skladbi, kao ni javnog izvođenja prije održavanja festivala bez dogovora s direkcijom festivala. Direkcija zadržava pravo naknadne narudžbe pjesama u svrhu postizanja čim bolje kvalitete Festivala.


Autori odabranih skladbi su dužni izvršiti ispravke u glazbi i stihovima ako to Organizator iz bilo kojih opravdanih razloga bude zahtijevao. U slučaju da to autori nisu voljni uraditi, organizator pridržava pravo da predmetne skladbe diskvalificira.


Autori odabranih skladbi su obvezni u roku od 15 dana nakon objavljivanja rezutata natječaja potpisati s Organizatorom izdavački ugovor. U slučaju da autor u danom roku ne vrati predmetni ugovor potpisan ili ga vrati nepotpisanog, slijedi diskvalifikacija skladbe. Natječaj traje do 17. veljače 2021. Radovi se šalju isklučivo na e-mail: [email protected] (mp3 + tekst + svi podaci o skladbi).