Povodom 25. rođendana

Predstavljena nagrada naziva Nova ploča: Vječna inspiracija glazbene industrije

Ivana Kocijan

Foto: SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

Foto: SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ

HDU predstavio nagradu za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrijeHrvatska diskografska udruga je u Hrvatskom glazbenom zavodu predstavila novu nagradu Nova ploča čiji su ovogodišnji dobitnici osnivači i članovi prvog Upravnog odbora HDU-a. HDU je nagradu osnovao povodom 25. rođendana, a dodjeljivat će se prije svega istaknutim pojedincima za izuzetan doprinos te promicanje značaja hrvatske glazbene industrije, značajnu potporu u ostvarivanju ciljeva HDU-a te bitan i prepoznatljiv uspjeh u širenju ugleda i položaja udruge.


Njezini prvi dobitnici su ujedno i osnivači HDU-a i članovi prvog Upravnog odbora – Hrvoje Markulj, Šima Jovanovac, Branko Paić, Veljko Despot i Zdravko Josipović.


– Diskografija na našim prostorima utkana je u bogatu tradiciju i na ovim našim prostorima prisutna je skoro 100 godina. To je podatak kojim se možemo pohvaliti jer nas razlikuje od svih drugih glazbenih prostora kojima smo okruženi. Rezultat uspjeha je upravo ta naša dugogodišnja dostojanstvena namjera i zato je važno odati počast onima koji su vjerno stvarali domaću diskografiju – našim osnivačima Hrvatske diskografske udruge, rekao je Želimir Babogredac, predsjednik HDU-a.
Diskograf, glazbeni urednik, osnivač Chansonfesta i prvi predsjednik udruge Hrvoje Markulj rekao je kako je svaka nagrada i priznanje i mogući poticaj, tako da je njen primitak nešto što dobitnik stavlja na istaknuto mjesto u životu. Veljko Despot, diskograf, dugogodišnji novinar i glazbeni urednik, izjavio je kako ga raduje priznanje ceha diskografske industrije kojemu pripada, djelatnosti kojoj je posvetio najveći dio svoje poslovne karijere.


– Neizmjerno sam sretan što mi je ovim priznanjem učinjena iznimna čast. Veseli me što isto zadovoljstvo dijelim s dragim prijateljima koji su stvarali čvrste temelje hrvatskoj diskografiji. Ispunjen sam ponosom što je današnji HDU respektabilna organizacija i uz bok svjetskim udrugama istih profila. Snovi su postali stvarnost, zaključio je Šima Jovanovac, skladatelj, izvođač, producent i diskograf.