"Svatko za sebe mora odrediti prioritete"

Riječka glazbenica Nikolina Tomljanović pronašla se u novoj ulozi. Razgovarali smo s njom

Mija Dropuljić

Foto: Jakob PATEKAR

Foto: Jakob PATEKAR

Pjevačica je postala novi glas Radija Rijeke u emisiji upečatljiva naziva »Put po mom«Nikolinu Tomljanović, poznatu riječku glazbenicu, 20-ak godina slušamo u radijskom eteru putem pjesama grupe E.N.I. i njezinih samostalnih glazbenih uradaka. No sada ćemo njezin prepoznatljiv glas slušati u jednoj novoj ulozi. Nikolina je upravo postala novi glas Radio Rijeke te se tako našla s druge strane mikrofona, one voditeljske.


»Moram priznati da sam razmišljala o voditeljskoj ulozi i da sam se našla nekoliko puta u situaciji voditi neki event, ali nikad nisam pomislila na radio. Dobila sam nedavno ponudu od Radija Rijeke da jednom tjedno imam svoju emisiju i shvatila sam da nemam nijedan razlog ne prihvatiti tako primamljivu ponudu«, objašnjava Nikolina.


Svakog četvrtka od periodu od 18 do 21 sat slušatelji će u programu Radija Rijeke uživati u Nikolininoj emisiji upečatljiva naziva »Put po mom«. Emisija se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu gostuje glazbeni gost, a dosad su Nikolinini sugovornici bili Sandro Bastiančić iz grupe En Face i Aljoša Šerić iz grupe Pavel. Drugi je dio rezerviran za preslušavanje svjetskih hitova, a treći za glazbenu prošlost.
»Svaka emisija iziskuje veliku pripremu. Koliko god mi je glazba bliska, ipak volim proučiti sve o glazbenom gostu, odlučiti koje ću svjetske hitove pustiti, o kojem glazbeniku govoriti, a posebna je priprema za posljednji dio emisije. Promišljam i odabirem tematiku vezanu za glazbenu povijest i sjećanja pa po tome dalje odabirem materijal«, istaknula je Nikolina.


nikolina_tomljanovic

Foto: Jakob PATEKAR


Nikolina je na hrvatskoj glazbenoj sceni 20-ak godina, a ljubiteljima glazbe je postala znana kao članica poznate riječke grupe E.N.I. Godinama već Nikolina gradi i svoju solo karijeru te je 2018. izdala i svoj prvi album prvijenac »Put po mom«.


»Velika je razlika biti u grupi i raditi kao samostalan izvođač. U prvoj si varijanti nekako sigurniji, možda i opušteniji, zabavnije je, no biti samostalan izvođač znači raditi samo po svom.


To je pak jednostavnije u svakom pogledu, osobito organizacijski. Sve ima svoje. ‘Put po mom’ naziv je mog albuma prvijenca te radijske emisije. Taj će me put i fraza još dugo pratiti.


Stvaram stalno dalje, ostvarila sam nedavno krasnu suradnju i jedva čekam da ta pjesma izađe kao i pjesma koju sam snimila prije korone u Memphisu, a potpisuju je dečki iz riječke grupe The Siids. Sljedeće će mi godine svakako izaći novi album«, najavljuje Nikolina Tomljanović .


Nitko nije ostao imun na utjecaj pandemije COVID-19, a posebno je trenutačna situacija utjecala na glazbenu industriju ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. »Znamo da koncerata nema, tu i tamo neka televizijska emisija i tko zna dokad tako. No ne sekiram se. Radim u školi, stvaram glazbu i uživam sa svojom obitelji. Mislim da svatko za sebe mora odrediti prioritete, a možemo si pomoći najviše pazeći jedni na druge i čuvanjem zdravlja. A onda će doći i glazba…«, osvrnula se Nikolina.


Foto: Jakob PATEKAR

Foto: Jakob PATEKAR


Inače, Nikolina radi kao učiteljica razredne nastave u jednoj riječkoj osnovnoj školi koja nastavu zbog pandemije nije jedino imala u proljeće prošle godine. Djeca stoga svaki dan pohađaju nastavu u veselju i, kako ističe, njima je najvažnije da su u društvu svojih prijatelja. Nikolina se ne brine samo za svoje učenike nego i za svoju malu kćer Salomé, koja je još u vrtićkoj dobi.


»Salomé je pametna i razumna djevojčica. Sve smo joj lijepo pojasnili, a ono najvažnije jest da se ne mora bojati te da će to proći. Ide u vrtić, okružena je dječicom, igra se i veseli. Zna koliko je važno pravilno prati ruke te da se ne smije ići na mjesta gdje ima puno ljudi.«


Ovog je Božića Nikolinina obitelj sve oduševila bajkovitim božićnim selom koje je njezin muž napravio do u sitnih detalja. Tako je prava božićna čarolija kao iz filmova osvanula u njihovu domu.


»Malo smo počeli i s uskrsnim selom, ali i dalje je glavni projekt graditi i unaprjeđivati božićno selo. Kupili smo novi veći stan što posebno veseli supruga jer ima nove vizije za selo. Inače smo oboje kreativni pa svako toliko osmislimo neku novu dekoraciju«, objasnila je Nikolina.


Svestrana Nikolina velika je ljubiteljica mode i rado se poigrava s upečatljivim trendovima, ali i bezvremenskim komadima. Korona nije utjecala samo na naš posao i privatan život nego i na modni stil, stoga smo morali upitati Nikolinu je li i ona potpala pod »udobna trenirka« stil.


»Ljubitelj sam i trenirki, ali ne toliko koliko volim tenisice. Kombinacija haljina i tenisica ili haljina i kaubojskih cipela, čizmi moje su najdraže opcije. Još kao dijete gledajući u filmovima, oduševljavala me kombinacija dugih haljina i kaubojskih čizama, ali za umorne noge tenisice su pun pogodak. Od make-upa inače se najviše koristim maskarom i tušem te omiljenim ružem, ali otkad je korone i nošenja maski, ružem se više gotovo da i ne koristim.«


U ovo neobično i veoma izazovno vrijeme sve češće pričamo o tome što nam sve nedostaje iz onog pretkorona-vremena. Nikolina skromno odgovara da joj jedino povremeno nedostaju putovanja i odlazak na kavu u Trst ili Ljubljanu.


Fokusirajući se na one bitne stvari u životu, Nikolina ističe kako je sretna i zadovoljna. Ne opterećuje se negativnim stvarima, ništa joj ne nedostaje i gura hrabro dalje. A dio njezina optimizma i energije pustite i vi u svoj život putem etera Radija Rijeke.