Rijeka u Hollywoodu

Nastavak hita ‘Čuvaj me s leđa’ uskoro u kinima: Ulogu u filmu imala je i Rijeka

Sandy Uran

Akcija u blizini zatvora, Foto: NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

Akcija u blizini zatvora, Foto: NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

U filmu koji se u proljeće 2019. snimao u našem gradu glavne uloge tumače Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds i Salma HayekSudeći po filmskom repertoaru, čini se da je vruće filmsko ljeto stiglo u grad na Rječini. Naime, sljedećeg četvrtka, 17. lipnja, u riječka, ali i druga kina širom zemlje, stiže filmski naslov »Čuvaj me s leđa 2« u kojem je manju »ulogu« odigrao i naš grad, točnije centar grada: Stube Crvenog križa pored hotela Bonavia, trg nadomak kazališta Ivana pl. Zajca te kod riječkog zatvora u Ulici žrtava fašizma koje ćemo tako, nadamo se, imati priliku gledati i na velikom platnu.


Sjajan trojac


Nedavno je na malim ekranima prikazan prvi dio istoimenog filma. Zabavan i »oboružan« pametnim mislima s područja filozofije života. Vjerujemo da će takav biti i nastavak. Bar se nadamo. Sudeći po traileru koji smo imali prilike pogledati, zabave neće nedostajati, a pritom ćemo uživati i u ljepotama Lijepe Naše. Naime, ovaj filmski naslov, osim što je djelomično sniman u našem gradu, sniman je i na poznatim lokacijama u Rovinju i Zagrebu.


U akcijskoj komediji glavne uloge tumače Samuel L. Jackson, kojemu uloga plaćenog ubojice izvrsno pristaje, Ryan Reynolds, koji je njegov »anđeo čuvar«, i temperamentna dama Salma Hayek, koja je utjelovila lik »suvremene Calamity Jane«. Sjajna trojka, čini se, obećava dobru filmsku zabavu. U filmu se pojavljuju i druga slavna lica poput Morgana Freemana i Antonija Banderasa. Fimska fabula slična je prvijencu, no ovoga puta osobni čuvar, glumi ga Reynolds, ima zadatak paziti na suprugu plaćenog ubojice.


Krš i lom na Trgu 128. brigade, Foto: Roni Brmalj


Akcijske scene
Filmska ekipa u Hrvatskoj je boravila u proljeće 2019. te su tako u Rijeci, na »Riječkim stepenicama« niz Ulicu Frane Supila, snimljene akcijske scene »natjeravanja« kombija i tri terenca niz stepenište. Ukratko, bile su to izvorne holivudske filmske scene u kojima s kombija cijevi lete na sve strane, dolazi do sudara sa štandovima, da bi potom na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske koji je za potrebe snimanja filma na jedan dan postao (talijanska) tržnica prepuna svježeg voća i povrća, također odvijala filmska akcija.


No zanimljive jurnjave automobilima i filmske pucnjave bilo je i u noćnim satima na području glavne tržnice. U tom je razdoblju Rijeka, odnosno njezini stanovnici koji su se u to vrijeme našli u centru grada, pa tako i holivudskog filmskog seta, imali su priliku uživati u izvornoj filmskoj akciji kakvu gledamo samo u filmovima.


Samuel L. Jackson i Ryan Reynolds u Rovinju, Foto: NEL PAVLETIC/PIXSELL


Ljepote Rovinja


Tijekom snimanja u Hrvatskoj zvijezde filma Salma Hayek, Samuel L. Jackson i Ryan Reynolds objavili su selfieje u kojima je očito da su uživali u ljepotama naše zemlje. Sada je došlo vrijeme na nas, da odemo u kino pa da i sami uživamo u ljepotama našeg kraja na filmskom platnu. Rijeka u Hollywoodu.


Rovinj, pitoreskan grad u Istri, također se našao na filmskom platnu te se tako sada u njegovim ljepotama može uživati u celuloidnom naslovu koji predstavlja izvrsnu reklamu, i to ne samo filmsku i za filmaše već za sve poštovatelje ljepota Hrvatske.


Salma Hayek na rovinjskoj tržnici, Foto: MATIJA HABLJAK/PIXSELL