U spomen na svoje roditelje i Baniju

Naš poznati skladatelj Miroslav Rus u novoj je pjesmi obuhvatio povijest jednoga kraja

Ivana Kocijan

Foto: HIT PRODUKCIJA

Foto: HIT PRODUKCIJA

»Banija« posvećena roditeljima i stanovništvu toga krajaNapisati pjesmu koja traje tri minute i obuhvaća povijest jednoga kraja nije nimalo jednostavno. Upravo je to pokušao učiniti, i učinio, Miroslav Rus i to u spomen na svoje roditelje i Baniju s koje su oni potekli.


Kako poručuje, »Banija« je skladba koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Nije riječ o podilaženju aktualnom trenutku, već nečemu što će ostati za buduće generacije. Pjesma je to s više značenja, jakom i jasnom porukom.


– Pjesmu sam prvi put snimio 2015. i mislio sam da je nikada neću objaviti. Poklonio sam je samo mojim prijateljima iz toga kraja, a upravo oni su me sada nagovorili, potreseni nesretnim događajima, da je pustim u javnost i da ne ostane samo za nas.
Teška je sudbina toga kraja i pokušali smo u spotu skrenuti pažnju na to, otkrio je.
Miroslav Rus autor je glazbe i stihova, aranžman je djelo Zvonimira Domazeta koji je odsvirao i gitaru te bio tonski snimatelj, kao i glazbeni producent zajedno s Rusom. Klavijature je odsvirao Fedor Boić.


Poznat kao autor koji se osim pjesmom voli izraziti i slikom, Rus je i ovoga puta poseban naglasak stavio na videospot za koji je zaslužna Hit Produkcija.


Dovoljno je sjetiti se spotova za njegovu obradu pjesme »Bella Ciao«, duet Tonyja Cetinskog i Jure Brkljače »Ovo je istina« te trilogiju ITD banda »Proljeće«, »Plesač na žici« i »Zagreb«.


Tako »Baniju« prati video u kojem je imamo priliku vidjeti od davne 1577. godine, te bitke za utvrdu Gvozdansko u kome je u ratu s Turcima hrabro izginulo cijelo stanovništvo toga kraja. Video završava na ulicama Petrinje 2020. godine, svima dobro poznatim teškim slikama posljedica potresa.


Za sam kraj Rus ukazuje na tužan pogled djevojčice iz spota koji je jedno veliko zašto, a koje prati ciklično rušenje svakog pokušaja da Banija stane na noge.