HTV1

Na Hrvatskoj radioteleviziji povijesna dramska serija „Sajam taštine“

S.M.

Smještena u vrijeme Napoleonskih ratova serija slijedi Becky Sharp dok se pokušava izvući iz siromaštva.Hrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 20. srpnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21:05 sati započinje s prikazivanjem BBC-jeve povijesne dramske serije „Sajam taštine“ u trajanju od sedam epizoda.


Smještena u vrijeme Napoleonskih ratova, ova sedmodijelna serija slijedi Becky Sharp dok se pokušava izvući iz siromaštva i uspeti u visoko englesko društvo. Njezina priča o “lupeštvu, zločinu, veselju, ljubavi, odbacivanju, smijanju, varanju, borbi i plesu” vodi je sve do dvora kralja Georgea IV. preko bitke za Waterloo, uz usputna slamanja srdaca i gubitak bogatstva.


Olivia Cooke predvodi jaku glumačku ekipu u ulozi Becky Sharp, a uz nju, gledat ćemo glazbenika i glumca Johnnya Flynna kao Williama Dobbina, Martina Clunesa kao Sir Pitta Crawleya, Frances de la Tour kao gospođicu Matildu Crawley, Suranne Jones kao gospođicu Pinkerton i Michaela Palina koji glumi Thackeraya. Tu su i Tom Bateman kao Rawdon Crawley, Claudia Jessie kao Amelia Sedley, poznati kazališni glumac Simon Russell Beale i Claire Skinner koji glume Beckyne roditelje te David Fynn kao njezin brat Jos.


Foto: Press
Poznati roman Williama Makepeacea Thackeraya je za televiziju adaptirala ugledna književnica Gwyneth Hughes, režiju potpisuje James Strong, producentica je Julia Stannard, a za Hrvatsku radioteleviziju seriju je odabrala Martina Rajšek.


U svijetu u kojem svi čeznu za nečim što se ne isplati imati, nitko nije toliko motiviran da se popne u visoko društvo kao Becky Sharp.


U prvoj epizodi ove povijesne drame siromašna učiteljica Becky postavi ravnateljici gđici Pinkerton ultimatum: ili će joj pošteno plaćati da predaje u Ženskoj školi ili će si ona pronaći službu negdje drugdje.


Gđica Pinkerton shvati da Becky blefira te je odluči prognati na selo gdje će raditi kao guvernanta. Dobronamjerna kći burzovnog mešetara Amelia Sedley sažali se nad sirotom napuštenom beskućnicom te je povede svojoj kući.


Uloge: Olivia Cooke (Becky Sharpe), Claudia Jessie (Amelia Sedley), Tom Bateman (Rawdon Crawley), Johnny Flynn (William Dobbin), Charlie Rowe (George Osborne), Simon Russel Beale (g. John Sedley), Anthony Head (Lord Steyne), Martin Clunes (Sir Pitt Crawley), Frances de la Tour (ledi Matilda Crawley), Michael Palin (William Thackeray)