Marvel kreirao novu junakinju – mutantsku drag queen Shade

P. N.

Izvor: Marvel Comics

Izvor: Marvel ComicsMarvel je predstavio prvog drag queen superheroja svih vremena – mutanticu Shade. Prvi se je prvi put pojavila u četvrtom izdanju Marvelovog novog stripa ´Iceman´. Shade pripada skupini X-Men.


Shade su kreirali deklarirani gay i scenarist Marvel Comicsa, Sina Grace, te umjetnik Nathan Stockman. U četvrtom se nastavku Icemana prvi put pojavljuje tako što iskoristi svoje supermoći da se teleportira na prvu ikad Paradu ponosa mutanata na kojoj preuzima ulogu voditeljice programa.


Grace je rekao da je želio da ovaj nastavak Icemana, stripa koji prati dogodovštine prvog Marvelovog gay superheroja, otvori oči publici te im pokaže čitav spektar queer narativa, prenosi Pink News.

-Zaista sam želio da ovo izdanje čitateljima i čitateljicama pokaže nove i bolje priče o queer iskustvu i kako ono izgleda kada si mutant i super heroj. Postoji milijun različitih queer perspektiva, a mi smo samo zagrebali površinu, navodi Grace.


Shade je još jedna u nizu drugih drag superheroja. Prošle godine, Netflix je predstavio animiranu seriju ´Super Drags´ u kojoj su tri glavna lika drag queen superheroine. Serija se fokusira na tri gay muškarca koji tijekom dana rade u robnoj kući, dok se navečer pretvaraju u drag superheroje. Seriju je producirao brazilski odjel Netflix-a, no nije to bila jedina animirana serija u 2018. godini koja se fokusirala na drag queens.


Drag Tots, u kojoj glumi RuPaul, s nekoliko drag kraljica iz njegovog showa ´Ru Paul’s Drag Race´, predstavljena je u lipnju. Bianca Del Rio, Adore Delano, Latrice Royale, Valentina, Bob the Drag Queen i Detox su dijelom ovog drag crtića za odrasle, koji je prikazivan u SAD-u. U seriji ´Drag Tots´, drag heroine su prikazane kao mala djeca:Dina Saur, Roxy Moron, Lady Liber T, Arugula i Donatella Mewhattodoo, koje koriste svoje “glitter moći” da izazovu toksičnu ´mainstream´ kulturu.