Dance Queen

Mario Konjarević, riječki stručnjak za breaking, sprema se za odlazak na europsko prvenstvo u Rusiji

Sandy Uran

Jedini sportaš sportskog plesa u PGŽ-u aktivno se priprema za odlazak u Rusiju gdje će Hrvatsku, Rijeku i Kraljevicu predstavljati na Europskom prvenstvu kao član nacionalnog timaRIJEKA – Riječanin Mario Konjarević, član kraljevičkog plesnog kluba Dance Queen, svoj je niz vrhunskih rezultata okrunio 5. mjestom na Državnom natjecanju u breakingu pod Hrvatskim sportskim plesnim savezom. Mario se ovih dana aktivno priprema za skorašnji odlazak u Rusiju gdje će Hrvatsku, svoj rodni grad Rijeku te grad Kraljevicu u kojem svakodnevno trenira, predstavljati na Europskom prvenstvu koji se održava od 24. do 28. lipnja kao član nacionalnog tima.


Jedini u PGŽ-u


Ujedno valja naglasiti da je Mario jedini sportaš sportskog plesa u Primorskoj-goranskoj županiji.


– Plesni klub Dance Queen svoj je put usmjerio prema djeci i mladima te radi na velikom broju uspješnih projekata. Cilj kluba je kvalitetno odrastanje djece i mladih, a da bi svoju misiju ispunili, osim stručnih trenera i koreografa, potrebna je velika doza predanosti kako bi sve programe uspješno realizirali. Teže boljem i stalno traže načine da se unaprijede, istaknula nam je njihova voditeljica Marija Španja kad smo je pitali o uspjehu što ga je njihov član Mario Konjarević postigao.
Pripreme za njegov nastup u Rusiji teku izvrsno. Mario je prije samog natjecanja imao ozljedu koja je uspješno riješena. Kako doznajemo, treninzi breakinga su izazovni, baš kao treninzi drugih sportova. U njima se sada radi na specifičnim tehničkim izazovima; radi se na kondicijskoj spremi i na poboljšanju eksplozivnosti i snage koja je od izuzetne važnosti u ovom sportu. Mario radi intenzivno i na akrobatskim treninzima. Naime, sportski ples spada u polistrukturne estetske sportove kojem je zastupljenost u Hrvatskoj velika, ali ne i u Primorskoj-goranskoj županiji.


Treninzi se isplate


Marijev rezultat došao je u pravo vrijeme za klub koji je u 2020. godini zaplovio u sportske vode. Iako već dugo rade na margini između sporta i kulture, 2020. godina bila je prijelomna da u Dance Queenu krene u oba smjera, maksimalno posvećeni. Iako Mario radi breaking, to nije prva sportska disciplina kluba i tu je još velik broj plesača, njih 240 koji rade sportske umjetničke plesove. Breaking u klubu radi 6 dječaka. Većina još nije upućena da je break olimpijski sport. Ovaj rezultat je, ističu, na posebnu radost djeci kojoj sada treba poticaj i motivacija.


– Od velike je važnosti da djecu motiviramo, Mario je pokazao da se naporni treninzi isplate, pa idemo dalje za što boljim rezultatom, dodala je Španja.


Sportske discipline


Ističe kako su oni trenutačno jedini sportski plesni klub umjetničkih i urbanih plesova u našoj županiji.


– Šteta je da više plesača nije u sportskim klubovima i da se njihov trud ne nagradi i ne vrednuje. Sportski ples ima više sportskih disciplina: latinoamerički i standardni plesovi, urbani plesovi, breaking i nama najdraži umjetnički plesovi u koje spada show dance, jazz dance i moderan ples. U plesu je vrlo specifično što smo usko vezani i uz kulturu pa u sve navedeno radimo sa školovanim plesnim pedagozima i koreografima koji pomažu u estetici koreografije. Ne postoji ljepši sport i pozivam djecu i mlade da nam se pridruže ili potraže neki klub ili centar po njihovoj mjeri, zaključila je Španja.


BBoy Super Mario


Mario ima 34 godine, po zanimanju je grafički tehničar i web-dizajner, a zaposlen je u Hrvatskoj pošti kao operater. U slobodno vrijeme svira klavijature, bavi se videosnimanjem, crtanjem i gimnastikom. Gimnastikom se bavio u Gimnastičkom klubu Rijeka od 1995. do 2002. godine, gdje je osvojio brojna odličja i uspjehe. Natjecao se u višeboju, sve sprave, i ušao u juniorsku reprezentaciju. Godine 2001. upoznao se s breakingom i od tada se njime aktivno bavi. Iza sebe ima brojne battleove, natjecanja, suradnje, radionice i nastupe. Jedan je od prvih breakera u Rijeci (Renegade Crew, Rijeka Breakers & Smiley Assassins). Rangiran je u top 16 breakera u Hrvatskoj. Pokazao je dobre rezultate u natjecanjima kao što su RedBull BC One i Break The Floor. Sudjelovao je i u natjecanjima ESDU-a u solo, duo i koreografijama gdje je osvajao zlatna odličja od 2004. do 2008. Njegova strast su ipak battleovi i tu broji najveći broj natjecanja. Rekreacijski pleše i ostale plesne stilove kao što su latinoamerički i klasični plesovi te urbani ples. Sudjelovao je u radionicama poznatih svjetskih breakera. Od 2020. godine član je Plesnog kluba »Dance Queen« i kao registrirani sportaš natječe se za Hrvatski sportski plesni savez.