Glazbeni projekt Tihane Šmit i Martina Peice

LUNA MEA Electro pop dvojac očarao prvim singlom

Katarina Bošnjak

Foto: FILIP GRŽINČIĆ

Foto: FILIP GRŽINČIĆ

Dvoje iskusnih glazbenika koji djeluju na relaciji Cres - Rijeka na jednostavnoj, minimalističkoj pjesmi »Do tebe« radili su nekoliko mjeseciNedavno je u “anketi ispod pulta” portala Muzika.hr titulu singla tjedna osvojila pjesma “Do tebe” novog electro pop dvojca Luna mea. Iza imena koje u prijevodu znači “moj mjesec” skrivaju se Tihana Šmit i Martin Peica, dva iskusna glazbenika koja trenutno djeluju na relaciji Cres – Rijeka. Dvojac se zahvalio svima koji su dali svoj glas, no kažu da nisu očekivali takve rezultate s obzirom na sve izvrsne glazbenike koje trenutno imamo u Hrvatskoj.


Povodom ovog uspješnog prvog singla popričali smo s dvoje glazbenika o budućnosti njihovog projekta, kao i o samom stvaranju pjesme.
– Na singlu se radilo nekoliko mjeseci. Zbog COVID situacije nismo mogli u studio u planirano vrijeme pa se sve skupa malo odužilo. Ideja je bila napraviti pjesmu koja ima taj “nordijski” feeling. Jednostavna, minimalistička, a opet dovoljno topla da prenese zamišljenu atmosferu. Prvi mix nam je radio Bjarte Hoff Ludvigsen iz Norveške koji radi s bendovima na sjeveru, kao što je npr. Royksopp, kazao je Martin, a dalje je duo nastavio suradnju na pjesmi s Matejom Zecom.


Pronalazeći inspiraciju u balansu između prirode i grada, te sjevera i juga Europe, Martin tvrdi da je spoj hladnog sjevera i života na otoku dovoljno inspirativan faktor za stvoriti pjesmu.
– Pošto sam neko vrijeme živio u Tallinnu, u Estoniji, a sad živim na Cresu odakle sam porijeklom, volim doživljavati te kontraste. Aktivna poveznica sa sjeverom je moja supruga koja je iz Tallinna tako da taj balans stalno održavam, objasnio je.
Prema Tihaninoj tvrdnji, nastanak projekta koji je doveo do odličnog prvog singla započeo je bez ikakvih očekivanja, iz čistog gušta i ljubavi prema glazbi.
– Puno nam znači da nas je na samom početku priče podržala izdavačka kuca Dallas, što nam je vjetar u leđa i pokazatelj da smo na dobrom putu. Pripremamo album i nadamo se da će se svidjeti publici, kazala je Tihana, koja je inače diplomirani glazbeni teoretičar, a osim što pjeva također svira klavir i u ovom slučaju, klavijature.


Dvojac koji se zna već dugi niz godina sasvim je slučajno započeo zajedničku suradnju, a do sada nisu imali nikakve zajedničke projekte.
– Tihanu znam od djetinjstva, sjećam se da je imala klavir na kojem je vježbala sama u kući na Mergu zimi pa sam ju posjetio tamo s prijateljima iz benda. Par puta je bila kod nas na probi pa je svirala klavijature. To su neka davna, mutna sjećanja. Ona se tada glazbeno školovala, percipirala je glazbu sasvim drugačije od nas samoukih rokera iz garaže. Bendovi u kojima sam ranije svirao su imali onu “cover” i autorsku demo varijantu, zatim je nastupila pauza sve do ovog projekta, a prijašnji projekti svakako imaju utjecaj na ovo što danas radimo, ispričao je Martin, a Tihana je objasnila kako je zapravo došlo do prve i trenutne suradnje.


– Jednom prilikom smo u razgovoru netom prije pandemije došli do glazbe i Martinovih ranijih pjesama koje su mi se dopale. Martin je rekao da radi na novim stvarima i ostalo je na tome da bismo možda mogli zajedno svirati. Uskoro se javio s pjesmom i od tada traje naša suradnja. Glazbom se bavimo dugo, a naša suradnja je bila jedna od mogućnosti za njegovu pjesmu.


Iako rade na relaciji Cres – Rijeka i često im je komunikacija svedena na mail i telefon, Tihana i Martin imaju dobru suradnju, a olakotna okolnost je dugogodišnje poznanstvo zbog kojeg mogu biti dovoljno fleksibilni i neozbiljni u ozbiljnim situacijama.


– Singl “Do tebe” možemo svrstati u electro pop, ali to nije jedini žanr u kojem se vidimo. Zapravo, žanr i nije bitan dok se pjesma stvara. Važno mi je da se dočara atmosfera pjesme i uglavnom ispada tako da pjesma nije vezana uz određeni žanr, već tu atmosferu može prenositi i u drugim glazbenim stilovima jednako uvjerljivo, kazao je Martin, dodavši da za ovaj glazbeni pravac nije potreban velik bend, pa im nije teško organizirati se. Iako još nisu odlučili hoće li raditi spot za prije spomenuti singl, oboje potvrđuju da je album svakako u planu.